Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Museum de Kantfabriek
Van kantfabriek tot museum

Museum de Kantfabriek is een inspirerend voorbeeld van burgers die het industrieel erfgoed in hun omgeving een warm hart toedragen. De voormalige Zuid-Nederlandse Kantfabriek in het Limburgse Horst werd na de sluiting in 2006 in samenwerking met een burgerinitiatief namelijk aangekocht door BOEi. Zo konden de restauratie en herbestemming van de fabriek tot een museum in gang worden gezet. De uniciteit van het gebouw, de machines en de collectie zorgen ervoor dat oude tradities weer een gezicht krijgen. Daarnaast biedt Museum de Kantfabriek ontplooiingskansen voor creativiteit. Kunstenaars kunnen hier hun werk tentoonstellen en er zijn opleidingsmogelijkheden in zowel moderne als klassieke textiele werkvormen.

Spoorhistorie herleeft in Venlose Wagenmakerij
Spoorhistorie herleeft in Venlose Wagenmakerij

De Wagenmakerij in het Venlose stadsdeel Blerick is een van de grootste industriële rijksmonumenten van Nederland. Dit enorme complex op het rangeerterrein van de Limburgse stad sloot in de jaren 60 toen het kolentransport afnam.

Inmiddels heeft het gerestaureerde monument een meer dan passende nieuwe bestemming als depot voor het Spoorwegmuseum. Er staan nu weer tientallen treinen, wagons en locomotieven.

Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw
Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw

Langs het spoor bij Ede aan de rand van de Veluwe ligt de voormalige kunstzijdefabriek ENKA. De ENKA was lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein, nu een woonwijk, staan nog altijd diverse rijksmonumenten. Middenin dewijk ligt het opvallende Kantinegebouw met daarin een brede school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed nu dagelijks kinderen over de vloer die er hun boterhammen eten.

Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg
Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg

Middenin het groen bij het Gelderse Maurik ligt al meer dan honderd jaar een karakteristieke boerderij, ver van de doorgaande weg en omgeven met mysteries. Het verhaal gaat namelijk dat er een ondergrondse tunnel is, die van de monumentale boerderij naar de plaatselijke kapel loopt.

De ingang van deze mogelijke tunnel is tot op heden echter nog niet ontdekt. Om te voorkomen dat de boerderij in de toekomst alleen nog in dit soort mooie verhalen te bewonderen is, voerde BOEi een haalbaarheidsonderzoek uit naar een mogelijke herbestemming.

Pompstation Schiedam, een industrieel sieraad
Pompstation Schiedam, een industrieel sieraad

Aan de Rotterdamsedijk in Schiedam ligt een historisch pompstation gedeeltelijk in de noordelijke dijk verzonken. In het pompstation staan de indrukwekkende mintgroene machines die ooit de waterdruk van Schiedam regelden, maar door modernisering van het waterleidingbedrijf hun functie verloren. Voor dit unieke stuk industrieel erfgoed heeft een tweede leven gekregen als Pompstation Gym. Een selecte club leden volgt er personal training in onder meer krachttraining, fitness en shape.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow
Landgoed Singraven

Niets gevonden

Er kwam niets overeen met je zoektermen. Probeer het nog eens met wat andere keywords.