Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Pompstation Schiedam

Plaats
Schiedam

Bouwjaar
1922

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Investering
€ 1.037.431

Status
In ontwikkeling

Plaats
Schiedam

Bouwjaar
1922

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Pompstation Schiedam, een industrieel sieraad

Aan de Rotterdamsedijk in Schiedam ligt een historisch pompstation gedeeltelijk in de noordelijke dijk verzonken. In het pompstation staan de indrukwekkende mintgroene machines die ooit de waterdruk van Schiedam regelden, maar door modernisering van het waterleidingbedrijf hun functie verloren. Voor dit unieke stuk industrieel erfgoed heeft een tweede leven gekregen als Pompstation Gym. Een selecte club leden volgt er personal training in onder meer krachttraining, fitness en shape.

Gebruik van pompstation Schiedam

Het pompstation werd in 1922 gebouwd door het Rotterdamse waterleidingbedrijf. Schiedam had destijds een eigen waterleidingbedrijf met watertoren, maar door de groei van de Rotterdamse haven moest dit verdwijnen. In ruil voor de grond mocht Schiedam gratis gebruik maken van het water dat voortaan vanuit Rotterdam werd aangevoerd. Het waterleidingnet kon met vijf elektrische pompinstallaties in combinatie met hoge windketels onder druk gezet worden. Een gasmoter, geleverd door Deutz in Keulen, kon bij stroomuitval de elektrische motoren aandrijven. Deze machine is de laatste van haar zijn in Nederland.

Deze korte documentaire van de gemeente geeft een prachtig inzicht in de historie van het pompstation.

Pompen in het voormalige Pompstation

Doordat het waternet in Rotterdam en omgeving moderniseerde, is het pompstation al enige tijd niet meer in gebruik. Vrijwilligers onderhouden sindsdien de machines in het gebouw. In 2014 nam BOEi het rijksmonument over om het een nieuwe bestemming te geven. De cascorestauratie van het pompstation is eind 2016 grotendeels afgerond. Op 3 oktober 2020 opende sportschool Pompstation Gym haar deuren. De sportschool biedt een selecte club leden onder meer krachttraining, fitness en shape in een unieke setting. De gasmotor en de cultuurhistorische waarde van het gebouw zijn behouden.

Wadi infiltratievoorziening voor regenwater

Aan weerszijden van het pompstation liet BOEi met ondersteuning van de gemeente Schiedam een wadi aanleggen. Een wadi is een voorziening die voorkomt dat schoon regenwater als afvalwater in het riool terecht komt door het op te vangen en vertraagd door te laten naar het oppervlaktewater of het grondwater. Aan de zuidzijde van het pompstation wordt het water opgevangen en aan de noordzijde, iets lager gelegen, zitten ondergrondse infiltratie-units. Aan het oppervlak is er niet veel van te zien, maar de wadi helpt zo het grondwater op peil te houden.

 

Ontdek meer projecten met type: Industrieel