Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Erve IJzerman

Plaats
Wapenveld

Bouwjaar
1898

Type
Agrarisch

Rol BOEi
Eigenaar, Exploitant, Ontwikkelaar, Verhuurder

Investering
€ 2.000.000

Website
klik hier

Plaats
Wapenveld

Bouwjaar
1898

Type
Agrarisch

Rol BOEi
Eigenaar, Exploitant, Ontwikkelaar, Verhuurder

Website
klik hier

Omschrijving

Erve IJzerman Wapenveld: nieuw zuivelmuseum in historische hoeve

De oude boerderij Erve IJzerman had eigenlijk geen mooiere herbestemming kunnen krijgen. De stichting die zich inzet voor het behoud van de karakteristieke hoeve heeft in dit agrarische erfgoed het nationaal zuivelmuseum gevestigd. Het dorp Wapenveld, prachtig gelegen tussen IJssel en Veluwse heidevelden, is daarmee in de toekomst een bijzondere toeristische trekpleister rijker.  

Historie van Erve IJzerman

De IJsselhoeve die men in Wapenveld kent als Erve IJzerman werd rond 1898 gebouwd door de familie Hoogendoorn. In de crisisjaren wordt men echter gedwongen tot de verkoop van de traditionele driekapboerderij. Zo komt deze, inclusief een deel van het land, in 1930 in bezit van de familie IJzerman.

Tegenwoordig is de authentieke hoeve nog vrijwel compleet in de oorspronkelijke staat, compleet met rosmolen, bakoven en bedsteden. Na het overlijden van de laatste bewoonster, Dina IJzerman, koopt BOEi de boerderij aan in samenwerking met de Stichting Recreatie Wapenveld en lokale fondsen.

Herbestemming tot zuivelmuseum

De stichting Erve IJzerman, lokale organisaties en overheden hebben zich ingezet om de boerderij te herbestemmen tot zuivelmuseum met aandacht voor de bewonersgeschiedenis. In 2014 is er daartoe een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en een museumconcept met bidbook uitgewerkt. Daarnaast is door de stichting Erve IJzerman een plan opgesteld voor de erf- en terreininrichting en is er een start gemaakt met de werving van aanvullende fondsen en subsidies. In de zomer van 2015  is het eerste deel van de cascorestauratie voltooid. In deze fase werden alle daken van het boerderijcomplex gerestaureerd. De tweede fase van de restauratie is uitgevoerd in de zomer van 2019.

In de boerderij is het Zuivelmuseum gehuisvest waar je alles kunt leren over melk. Hoe maakt een koe lekkere en gezonde melk? Hoe gaat melken en wat kan er allemaal van melk gemaakt worden. Aan de hand van 8 thema’s is een interactieve en avontuurlijke ontdekkingsreis door de hoeve, de koeienstal en over het erf vormen. Hier komt de rijke geschiedenis van de zuivel door de eeuwen heen tot leven.

Op onze verhalenpagina staat een interview met een van de erfgenamen van Erve IJzerman.

 

 

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Erve IJzerman, provincie Gelderland, gemeente Heerde, Jan Nienhuis Vereniging, Van der Zee Stichting, Stichting Melkboeren- en Zuivelmuseum De Melkmaten, Stichting Recreatie Wapenveld, Bouw- en aannemingsbedrijf van Laar

Ontdek meer projecten met type: Agrarisch