Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Stadion de Wageningse Berg

Plaats
Wageningen

Bouwjaar
1949

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Planontwikkelaar,

Investering

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Plaats
Wageningen

Bouwjaar
1949

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Planontwikkelaar,

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Stadion de Wageningse Berg

Aan de rand van Wageningen ligt sinds jaar en dag de Wageningse Berg, een pronkstuk in de voetbalhistorie van Wageningen. Sinds het faillissement van FC Wageningen in 1992 staat het stadion echter leeg. De geplande restauratie en herbestemming biedt zicht op een mooie, nieuwe toekomst.

Historie van Stadion de Wagenings Berg

Gelegen in natuurreservaat de Wageningse Berg is alleen de locatie van het stadion al uniek. Dit bijzondere voetbalmonument is in 1899 gebouwd en fungeert vanaf  1925 als thuisbasis voor de voetbalvereniging Wageningen. In de Tweede Wereldoorlog werden het stadion en de naastgelegen watertoren echter verwoest.

Beiden worden weer opgebouwd en in 1949 opent het stadion opnieuw haar deuren, ditmaal voorzien van een tribune met 800 zitplaatsen. In 1992 komt er een  eind aan het professionele voetbal in Wageningen. Het leegstaande stadion gaat hiermee een onzekere toekomst tegemoet.

Herbestemming van het Wageningse stadion

Mede dankzij de inzet en investeringen van BOEi en de onvermoeibare energie van een grote groep vrijwilligers die wekelijks werkt aan het onderhoud en aan het verdere herstel van het stadion wordt het stadion weer in ere herstelt. Zo wordt het veld in topconditie gehouden, krijgt bijvoorbeeld de verf de kans niet meer om af te bladderen en worden, stukje bij beetje, verschillende bouwwerken in het stadion weer gerenoveerd. Het resultaat? Een stadion met nieuw elan dat recht doet aan de roemruchte Wageningse voetbalhistorie én aan de clubliefde die nog steeds bij velen leeft.

Op 20 april 2021 ondertekenden Fletcher Football, onderdeel van Fletcher Hotels, Stichting Future Center Wageningen en BOEi een overeenkomst van 10 jaar voor het gebruik van het voetbalveld. Fletcher bevestigt hiermee dat zij de exploitatie van het hoofdveld van voormalig FC Wageningen op zich neemt en hierdoor exclusief gebruik kan maken van het veld. Lees hier het hele persbericht.

Lees hier het Cultuur historischonderzoek van stadion De Wageningse berg >>

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: St. Future Center Wageningen, gemeente Wageningen, BOEi

Ontdek meer projecten met type: Industrieel