Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Juliana Schoorsteen

Plaats
Oosterhout

Bouwjaar
1955

Type
Industrieel

Rol BOEi
Adviseur, Ontwikkelaar

Investering
€ 50.000

Status
In ontwikkeling

Plaats
Oosterhout

Bouwjaar
1955

Type
Industrieel

Rol BOEi
Adviseur, Ontwikkelaar

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Julianaschoorsteen in Oosterhout wordt middelpunt nieuwe buurt

Op het voormalige Twickelterrein in Oosterhout staat de 25 meter hoge Julianaschoorsteen. De schoorsteen is een belangrijk herkenningspunt in de omgeving en stond tot voor kort op de nominatielijst om gesloopt te worden. Gelukkig is na inspanningen van BOEi en haar partners besloten de schoorsteen toch te restaureren en wordt het dé eyecatcher van een nieuwe woonwijk.

Een industrieel verleden

De Julianaschoorsteen in Oosterhout maakte oorspronkelijk deel uit van de in 1924 opgerichte Wasserij Juliana. Deze fabriek aan de Zuid-Willemsvaart breidde in 1955 uit met een ketelhuis en de bijbehorende hoge schoorsteen. Destijds was de schoorsteen een van de vele industriële schoorstenen die de horizon van Oosterhout bepaalden.

Omdat de schoorstenen zo tekenend waren voor het gezicht van Oosterhout, werd er veel aandacht aan de bouw besteed. In het geval van de Julianaschoorsteen werd de naam van Wasserij Juliana er zo hoog en zo groot mogelijk ingemetseld.

In 2004 verhuisde de wasserij naar een nieuw pand, waarna alle oude gebouwen zijn gesloopt. Gelukkig bleef de schoorsteen bewaard, want intussen zijn alle andere fabrieksschoorstenen in Oosterhout verdwenen. Hierdoor is de Julianaschoorsteen een uniek stukje Oosterhoutse historie.

Restauratie van de Julianaschoorsteen

Vanwege zijn slechte staat besloot de gemeente eind 2014 dat de schoorsteen gesloopt moest worden. Mede op initiatief van BOEi en Erfgoedvereniging Heemschut is in 2016 toch besloten om de schoorsteen te restaureren. De gemeente, BOEi en het Monumenten Fonds Brabant zorgen samen voor het herstel en beheer. Op dit moment wordt er op de oude plek van de van de wasserij een nieuwe woonwijk ontwikkeld. De gerestaureerde Julianaschoorsteen wordt het middelpunt van deze nieuwe buurt.

Meer weten over schoorstenen? Lees dan hier de blog: SYMBOOL VAN VERVUILING, SYMBOOL VAN VOORUITGANG

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Oosterhout

Ontdek meer projecten met type: Industrieel