Centrale Markthal

Plaats
Amsterdam

Bouwjaar
1932

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Exploitant, Verhuurder

Investering
17000000

Website
klik hier

Status
Te huur

Plaats
Amsterdam

Bouwjaar
1932

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Exploitant, Verhuurder

Website
klik hier

Status
Te huur

Omschrijving

Centrale Markthal Amsterdam: hub voor foodpioniers

Het zal niet lang meer duren voor de Centrale Markthal in Amsterdam als onderdeel van het nieuwe Food Center Amsterdam (FCA) bekendstaat als dé nieuwe hotspot voor culinair Nederland. Het pand was lange tijd niet voor het publiek toegankelijk, maar maakte in 2014 een glorieuze rentree. Dat gebeurde met een voorstelling van het Nederlands Dans Theater in het kader van het Holland Festival. Sinds 2016 is BOEi eigenaar van dit rijksmonument. In afwachting van een definitieve nieuwe functie zal de Markthal de komende jaren dan ook beschikbaar blijven voor evenementen. Daarnaast is er in het industriële erfgoed volop ruimte voor initiatieven op het gebied van lekker eten en drinken, waar zowel de lokale bewoners als toeristen hun weg naartoe zullen vinden. Generaties Amsterdammers hebben bijzondere herinneringen aan het Food Center en in het bijzonder de Centrale Markthal; als handelaar, consument, omwonende of werknemer. Het doorgeven van deze verhalen vindt BOEi minstens zo belangrijk als het behouden en herbestemmen van het gebouw zelf.  Dat doorgeven doen we door actief naar deze verhalen op zoek te gaan in archieven en bij ooggetuigen. Op de pagina hieronder vindt u vindt u een overzicht van de belangrijkst historische feiten. Meer kleurrijke verhalen van de markthal vindt u op de pagina Mensen vertellen over Monumenten.

Historie van de Markthal Amsterdam

De grootste markt van de stad Amsterdam bevond zich sinds 1895 aan de Marnixstraat, midden in een woonwijk. Dat was qua logistiek en hygiëne allesbehalve praktisch. Door de toename van de verkeerschaos en door het gebrek aan toezicht hier mogelijk was, begon de Marnixstraat voor veel overlast te zorgen. In 1934 werd daarom een geheel nieuw terrein ingericht van 40 hectare groot aan de Jan van Galenstraat onder de naam Centrale Markt, met tien insteekhavens, pakhuizen en in het midden de grote markthal met klokketoren. De markt was bedoelt als groothandelsmarkt en niet openbaar toegangekelijk.

In 1969 en 1977-78 werden de meeste havens echter gedempt omdat transport over water geen rol van betekenis meer had ten opzichte van het sterk toegenomen vrachtwagenverkeer. In de jaren 80 werd het terrein – nu onder de naam Centrale Groothandelsmarkt – gemoderniseerd en werden alle oude pakhuizen gesloopt. Alleen de centrale hal, het koelhuis en de marktkantine ‘Marcanti’ zijn nog overgebleven van de originele inrichting van het terrein. In 1998 werd de markt omgedoopt tot Food Center Amsterdam en in 2006 raakte de grote hal in onbruik. Het gebouw heeft sinds 2007 de status van Rijksmonument.

Herbestemming van Centrale Markthal

De Markthal is gelegen midden op het afgesloten Food Center Amsterdam (FCA), een groothandelsmarkt in food. Dit oorspronkelijk 40 hectare grote terrein wordt ook wel de ‘Buik van Amsterdam’ genoemd, vanuit hier worden restaurants, winkels en bedrijven in Amsterdam en omstreken bevoorraad. De Centrale Markthal gaat hierbij door de herbestemming en restauratie een belangrijke rol spelen.

Aan de noordkant van de Markthal wordt een nieuw en kleiner Food Center gerealiseerd. De zuidkant biedt plek aan woningen en een groot plein met gras. De Markthal zal op die manier een belangrijke schakel vormen tussen de bedrijvigheid van het FCA en de aansluitende woonwijk in het Marktkwartier.

De Markthal is te huur voor evenementen!

Centrale Markthal als eventlocatie >>

 

Bekijk ook eens de website www.CentraleMarkthal.nl voor meer informatie en verhalen over de geschiedenis van de markthal en de herbestemming. Bekijk hier de digitale rondleiding door de Centrale Markthal.

 

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Stadsdeel West , OGA (Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam), Ballast -Nedam, VolkerWessels, Bureau Monumenten Amsterdam (BMA)

175133-bgl-corp-liggend-2020-rgb-1961.png

Ontdek meer projecten met type: Industrieel