Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Centrale Markthal

Plaats
Amsterdam

Bouwjaar
1932

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Exploitant, Verhuurder

Investering
€ 17.000.000

Website
klik hier

Plaats
Amsterdam

Bouwjaar
1932

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Exploitant, Verhuurder

Website
klik hier

Omschrijving

Centrale Markthal Amsterdam: hub voor foodpioniers

De Centrale Markthal in Amsterdam is al ruim 80 jaar lang afgesloten van de stad, alleen toegankelijk voor handelaren in voedsel. Straks is de enorme hal een plek waar buurtbewoners, omwonenden, voedselprofessionals én -liefhebbers uit alle culturen elkaar vinden in een gezamenlijke passie voor voedsel, cultuur en innovatie.

Historie van de Markthal Amsterdam

De grootste markt van de stad Amsterdam bevond zich sinds 1895 aan de Marnixstraat, midden in een woonwijk. Dat was qua logistiek en hygiëne allesbehalve praktisch. Door de verkeerschaos en door het gebrek aan toezicht, begon de Marnixstraat voor veel overlast te zorgen. In 1934 werd daarom een geheel nieuw terrein ingericht van 40 hectare aan de Jan van Galenstraat. Het terrein kreeg de naam Centrale Markt, met tien insteekhavens, pakhuizen en in het midden de grote markthal met klokketoren. De markt was een groothandelsmarkt en niet openbaar toegankelijk.

Tussen 1969 en 1978  werd transport over water vervangen door het sterk toegenomen vrachtwagenverkeer. Daarom werden de meeste havens gedempt. In de jaren 80 moderniseerde het terrein – nu onder de naam Centrale Groothandelsmarkt – en werden alle oude pakhuizen gesloopt. Alleen de centrale hal, het koelhuis en de marktkantine ‘Marcanti’ zijn nog overgebleven van de originele inrichting van het terrein. In 1998 kreeg de markt de naam Food Center Amsterdam en in 2006 raakte de grote hal in onbruik. Het gebouw heeft sinds 2007 de status van rijksmonument. De Centrale Markthal was ruim 80 jaar het centrum van de Amsterdamse voedselhandel. Vele duizenden handelaren kochten en verkochten er hun waar, om de vele weekmarkten, restaurants en winkels in de stad van eten te voorzien. Inmiddels staat het pand zo’n 15 jaar leeg.

Herbestemming van Centrale Markthal

De Centrale Markthal ligt midden op het afgesloten Food Center Amsterdam (FCA). Dit terrein wordt ook wel de ‘Buik van Amsterdam’ genoemd. Vanuit hier worden restaurants, winkels en bedrijven in Amsterdam en omstreken bevoorraad. Aan de noordkant van de Markthal wordt een nieuw en kleiner Food Center gerealiseerd. De zuidkant komen woningen en een groot plein met gras.

De Markthal zal een belangrijke schakel vormen tussen de bedrijvigheid van het FCA en de aansluitende woonwijk in het Marktkwartier. Het enorme rijksmonument wordt een plek  voor een grote en diverse groep Amsterdammers, met een grote mix aan functies en het grootste zonnepanelendak van Amsterdam. Een plek waar buurtbewoners, omwonenden, voedselprofessionals én -liefhebbers uit alle culturen elkaar vinden in een gezamenlijke passie voor voedsel, cultuur en innovatie. Na restauratie en herbestemming biedt de Centrale Markthal ruimtes voor zowel startups als gevestigde bedrijven die lokaal, vers en duurzaam ondernemen. Naast voedsel zet BOEi in op cultuur, mode, muziek en theater. Met een divers, laagdrempelig en gevarieerd programma waarbij iedereen kan aansluiten.

Bekijk ook eens de website www.CentraleMarkthal.nl voor meer informatie en verhalen over de geschiedenis van de markthal en de herbestemming. Bekijk hier de digitale rondleiding door de Centrale Markthal.

De Markthal is te huur voor evenementen! Centrale Markthal als eventlocatie >>

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Stadsdeel West , OGA (Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam), Ballast -Nedam, VolkerWessels, Bureau Monumenten Amsterdam (BMA)

Ontdek meer projecten met type: Industrieel