Steenfabriek Randwijk

Plaats
Heteren

Bouwjaar
1926

Type
Industrieel

Rol BOEi
Exploitant, Ontwikkelaar

Investering
€ 2.000.000

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Heteren

Bouwjaar
1926

Type
Industrieel

Rol BOEi
Exploitant, Ontwikkelaar

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Steenfabriek Randwijk: een werkend monument

Bij de meeste monumenten hoort een verhaal over vervlogen tijden en vergeten functies. Mooie herinneringen over de steenfabriek Randwijk in Heteren zijn er genoeg, maar het meest bijzondere is eigenlijk dat dit monument nog steeds zijn oorspronkelijke functie vervult. Nog altijd worden er namelijk op ambachtelijke wijze stenen gebakken.

Historie van de steenfabriek Randwijk

In 1835 koos G.W. Roes de Langenwaard in Heteren uit als de locatie voor zijn nieuwe steenfabriek. In deze buitenpolder van Randwijk aan de Nederrijn, tegenover Wageningen, werden vervolgens een steenoven, droogloods, haaghutten, persgebouw en bazenwoning gebouwd. Uniek is vooral de zogenaamde zigzagoven, een zeer zeldzaam type steenoven.

Tot in 2002 werden er nog zo’n zes miljoen stenen gebakken. Na het instorten van een aantal ovenkamers in 2003 ligt de machinale steenproductie echter stil. Zilverschoon Randwijk produceert op deze locatie wel nog steeds op ambachtelijke wijze stenen voor o.a. restauratiebedrijven.

Herbestemming steenfabriek Randwijk

Met de herbestemming van de steenfabriek Randwijk in Heteren heeft BOEi een monument voor ogen dat meebouwt aan andere monumenten. Naast de concrete productie van stenen draagt dit werkende monument ook bij aan het behoud van ambachtelijke vakkennis.

 

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Provincie Gelderland, Gemeente Overbetuwe 175133-bgl-corp-liggend-2020-rgb-1961.png

Ontdek meer projecten met type: Industrieel