Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Wie is de man achter 600 bouwwerken?

Nederland staat vol met gebouwen, elk met zijn eigen architect. Sommige architecten zijn beroemd geworden, terwijl anderen ondanks hun invloed op het Nederlandse landschap relatief onbekend zijn gebleven.
Een voorbeeld van zo’n onderbelichte architect is Ben Schinkel (1909-1970). Dit is bijzonder, aangezien hij bij zijn overlijden in 1970 maar liefst 600 bouwwerken naliet: kerken, huizen, garages en scholen. De meeste hiervan staan in Sittard, maar hij heeft ook in tal van andere plaatsen gebouwd. In Limburg zou hij zelfs bijna alle tankstations hebben ontworpen.

Caltex-Tankststion
Een van deze tankstations is het Caltex-pompstation in Withuis uit 1953. Ben Schinkel ontwierp dit in opdracht van A. van der Cruys ter vervanging van zijn garage met benzinepompen aan de overkant van de straat. Dit karakteristieke pand, ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen, is één van de weinig overgebleven historische tankstations in Nederland. Het tankstation, gelegen vlakbij de grensovergang met België, was door deze gunstige ligging jarenlang een van de drukst bezochte tankstations in Nederland. Tot 1983 was het in bedrijf, waarna het leeg kwam te staan. Sinds 2022 BOEi eigenaar van dit unieke gebouw. BOEi wil het tankstation met kenmerkende overhangende luifel restaureren en klaarmaken voor een passende nieuwe toekomst.

Ondanks de belangstelling voor het Caltex pompstation, door alle plannen omtrent herbestemming hiervan, is er weinig bekend over Ben Schinkel zelf. Hij werd in 1909 in IJsselstein geboren en studeerde bouwkunde aan de MTS in Utrecht. In de dertiger jaren woonde hij in Sittard waar hij tal van gebouwen ontwierp, waaronder het eerste flatgebouw van Sittard. Als fervent sportvlieger had hij een belangrijk aandeel in de oprichting van de Aeroclub Zuid-Limburg, waar hij later voorzitter van werd. In 1970 overleed hij op 61 jarige leeftijd. Verdere informatie over hem is echter beperkt.

Bron: Delpher 16-09-1970

 

Oproep
BOEi wil architect Ben Schinkel uit de onbekendheid trekken. Daarvoor hebben wij je hulp nodig. Ben je bekend met andere ontwerpen van Schinkel, of heb je informatie over zijn opleiding, carrière of persoonlijke leven? Heb je oude foto’s, documenten of anekdotes die licht kunnen werpen op deze vergeten architect? We nodigen iedereen uit om deze informatie te delen, zodat we een completer beeld kunnen schetsen van Schinkels bijdrage aan de Nederlandse architectuur.

Mail naar communicatie@boei.nl


Meer weten? Lees meer over Caltex en onze andere verhalen. Of ontdek de boeken in de BOEi-bibliotheek.

Foto Caltex: Fotocollectie GAM, 33354