Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

BOEi Blog | Het laatste pompstation van Nederland

Door Kim Heuvelmans – Binnen het BOEi-team zijn we helemaal verliefd op het nieuwste project: het jaren ’50 pompstation in Withuis. Het unieke tankstation met kenmerkende overhangende luifel ligt aan de voormalige rijksweg tussen Maastricht en het Belgische Visé. BOEi wil het tankstation, dat in 1983 buiten gebruik werd gesteld, restaureren en klaarmaken voor een passende nieuwe toekomst. Eerste prioriteit is het wind- en waterdicht maken.

Het is nu een enigszins spookachting postapocalyptisch geheel. Compleet met graffiti en betonrot en dus vooral geschikt voor een sfeervolle fotorapportage. Echt gelukkig worden we echter van de oude foto’s van het gebouw die we van de vorige eigenaren ontvingen. De foto’s laten zien hoe mooi het gebouw weer kan worden als de restauratie straks gereed is. Je zou er zo intrekken!

Caltex Withuis Ed Schulte
Foto van de huidige staat van het tankstation door Ed. Schulte

Het tankstation in Withuis was het laatste tankstation voor de grens met België vanuit Zuid-Limburg. Door de gunstige ligging bij de grensovergang was het jarenlang een van de best lopende benzinestations in Nederland. Het Caltex-benzinstation werd gebouwd in opdracht van A. van der Cruys ter vervanging van zijn garage met benzinepompen aan de overkant van de straat. Het nieuwe tankstation werd op 20 mei 1953 feestelijk geopend door de burgemeester, met op z’n limburgs ook een zegening door de pastoor. Door de verlenging van de A2 tot aan de Belgische grens, eind jaren ’70, nam het verkeer dat langs het tankstation in Withuis kwam steeds verder af. Het tankstation was in bedrijf tot 1983 en is daarna tijdelijk gebruikt als stallingsplaats voor landbouwvoertuigen. Sindsdien is het in verval geraakt.

Van de familie van der Cruys hebben we een reeks prachtige historische foto’s van de bouw en opening van het pand gekregen. Hieronder een selectie van de pareltjes:

 

Caltex Withuis historische foto
Tijdens de bouw
Caltex Withuis historische foto
Het hele pand werd gewit

 

Caltex Withuis historische foto
Het tankstation is gereed en klaar voor de opening

 

Caltex Withuis historische foto
De zegening tijdens de opening

 

Caltex Withuis historische foto
Het openingsfeest

 

Caltex Withuis historische foto
De wachtkamer

 

Caltex Withuis historische foto
Het kantoor

Caltex Withuis historische foto

Caltex Withuis historische foto 2b

 

 

Het gebouw

Het Caltex benzinstation in Withuis  is ontworpen door de in Sittard gevestigde architect Ben Schinkel (1909-1970) in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Kenmerkend is het gebruik van glas, beton en staal. Het tankstation is voorzien van een luifel onder een paddenstoelkolom, kiosk en twee garages met in de voorste een doorsmeerkuil. Op de plattegrond is te zien dat kiosk bestond uit een kantoor en wachtkamer met in het midden een portaal.

 

Het is met recht een ruwe diamant: er is werk aan de winkel maar de oude foto’s laten zien hoe prachtig het weer kan, en zal worden.

>> lees hier de andere edities van de BOEi Blog