Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Triceratops horridus deze zomer in de Blokhuispoort

29 mei 2024

In 2013 deed Naturalis een unieke vondst in Wyoming (VS), er werden maar liefst vijf triceratopsen gevonden. Na jaren van opgraven, prepareren en onderzoeken zijn de dino’s klaar om gepresenteerd te worden aan het publiek. In samenwerking met bibliotheken en lokale natuurmusea is het deze zomer mogelijk om in vijf steden in Nederland, waaronder Leeuwarden, de triceratopsen gratis te bekijken.

Onder toeziend oog van het publiek wordt het skelet van één van de iconische planteneters opgebouwd in een speciaal gebouwd pop-up museum bij de Blokhuispoort. Bezoekers worden meegenomen in het hele proces: van vondst en opgraving naar onderzoek en uiteindelijk tentoonstellen. Onderweg kunnen ze van alles ontdekken over dit imposante dier: waarom heeft de triceratops een snavel, wat is de functie van het nekschild en waarom heeft het maar liefst drie hoorns?

De triceratops is van 11 juli t/m 18 augustus te zien in het pop-up museum van dbieb en Natuurmuseum Fryslân in de Blokhuispoort.

Sinds de sluiting van de Rijksgevangenis eind 2007 heeft de Blokhuispoort (1870) een nieuwe bestemmingen gekregen. Frisse start-ups houden er kantoor, muziekliefhebbers bezoeken er concerten en de horecagelegenheid biedt ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Ook is er de mogelijkheid om evenementen in het monument te organiseren.