Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Witte kerkje Oudorp duurzame eventlocatie

24 maart 2024

Op het dak van De Terp in Oudorp prijken sinds kort 11 zonnepanelen. Het witte kerkje, zoals het in de volksmond wordt genoemd, is een van de panden waar BOEi verduurzamingsmaatregelen treft. Een vervolgactie is het isoleren van de vloer van de torenkamer; een actie die wordt uitgevoerd in samenwerking met de vrijwilligers van de kerk, en het plaatsen van achterzetbeglazing. Tezamen zorgen deze maatregelen voor meer comfort en energiebesparing.

Het witte kerkje staat aan de rand van het historische centrum en dankt haar naam aan het witte pleisterwerk op de voorgevel. Doordat de kerk op een terp is gebouwd, heb je een vrij uitzicht over de weilanden, de begraafplaats en de authentieke dorpskern. De kerk is sinds 2013 niet meer in gebruik voor erediensten en in 2015 aangekocht door BOEi. Sindsdien wordt de kerk verhuurd voor verschillende activiteiten, waaronder concerten, yogalessen, huwelijksceremonies en repetities van onder andere koren. Meer informatie over de verhuur is te vinden op de website.

Als eigenaar van ruim 200 monumentale panden en complexen in Nederland heeft BOEi verduurzaming hoog in het vaandel staan. Daarnaast is BOEi duurzaamheidsadviseur voor andere professionele eigenaren, zoals gemeentes, kerkparochies en waterschappen. ASN Bank heeft in 2023 een lening aan BOEi verstrekt, waarmee 20 BOEi projecten worden verduurzaamd. Per locatie is een voorstel van maatregelen gemaakt, waarbij bijvoorbeeld gedacht kan worden aan het plaatsen van zonnepanelen, zonneschermen, de aanplant van bomen en warmteopslag.