Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Winnaar Open Monumentendag Fotowedstrijd

19 september 2023

Dit jaar werd voor het eerst de Open Monumentendag Fotowedstrijd georganiseerd, waarvoor we maar liefst 404 iconische foto’s hebben ontvangen. De jury onder leiding van William Rutten heeft deze foto’s beoordeeld op technische aspecten, compositie, creativiteit en originaliteit. De winnende foto is een foto van de restauratie van de Eerste Kamer, gemaakt door Alfred van Holsteijn. Hij ontvangt een prachtige SONY CYBERSHOT DSC-RX10 MARK IV camera ter waarde van € 1.699,- die ter beschikking gesteld wordt door Kamera Express. Daarnaast winnen de daaropvolgende 10 best beoordeelde foto’s een photowalk rond het Onze Lieve Vrouw ter Eemklooster in Amersfoort.

Jurytoelichting:

De fotograaf is echt op pad gegaan tijdens Open Monumentendag en maakte daar een bijzonder beeld van het kijkje achter de schermen in de Eerste Kamer waar het monument zichtbaar wordt gerestaureerd. De foto spreekt tot de verbeelding door het contrast tussen oud en nieuw, het beeld heeft diepte en een mooi perspectief. Zo verbeeldt de foto het doel van Open Monumentendag treffend; het levend houden van ons bijzondere erfgoed door het open te stellen voor een groot publiek.

De fotojury van links naar rechts: Floor Oudshoorn, Michelle van Domburg, Carolien Nijkamp, Katja de Jong, Jarno Pors, Colette Cramer en voorzitter William Rutten.

De Open Monumentendag Fotowedstrijd wordt georganiseerd door Stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met Natuurmonumenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), BOEi, Staatbosbeheer, het Nationaal Restauratiefonds, vereniging De Hollandsche Molen en Stichting Werelderfgoed Nederland.