Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Kleiwarenfabriek Ginjaar in Leiderdorp wordt appartementencomplex met industriële uitstraling

8 april 2024

De voormalige kleiwarenfabriek Ginjaar aan de Doeslaan 34-38 in Leiderdorp is verkocht aan Voorhof VOF, een ontwikkelvennootschap van Bas van Dijk (tevens directeur van Jobo de Bouwers) uit Leiden. Het bedrijf gaat in samenwerking met de gemeente Leiderdorp de ruim 100 jaar oude fabriek herbestemmen tot een appartementencomplex met circa 19 woningen. Hierdoor blijft het silhouet van de langst werkende kleiwarenfabriek uit de regio bewaard. BOEi is in 2019 door Jolanda Ginjaar ingeschakeld als procesadviseur om de verkoop van de voormalige kleiwarenfabriek van begin tot eind te begeleiden.

Jolanda Ginjaar, voormalig eigenaar van het fabriekspand: “In samenwerking met BOEi is een koper voor de kleiwarenfabriek gevonden, die het mogelijk maakt om de ovens, schoorstenen en het aanzicht van de fabriek die in de loop van 100 jaar is ontstaan te behouden. Wij zijn erg blij dat hierdoor een deel van de geschiedenis van het familiebedrijf, opgericht door mijn opa en zijn broer, zichtbaar blijft voor Leiderdorp.”

Bas van Dijk, Jobo de Bouwers: “Met onze partners gaan wij de komende periode de uitdaging aan om in de voormalige kleiwarenfabriek Ginjaar een plan te ontwikkelen. Een ambitieus, hoogstaand en duurzaam plan dat van toegevoegde waarde is voor Leiderdorp.”

Middelste foto: links familie Van Dijk, rechts familie Ginjaar

Kleiwarenfabriek Ginjaar startte in 1920 toen deze werd gekocht door de gebroeders Ginjaar. Zij produceerden schoorsteenpotten, bloempotten en muurafdekken en specialiseerden zich later in bouwkeramiek voor restauratiedoeleinden. In 2020 sloten de deuren van Ginjaar Kleiwaren. De hele productie inclusief mallen en machines werd overgenomen door Dijkstra Kleiwaren in Sneek en daarheen verplaatst.

Meer informatie is te vinden op www.oude-kleiwarenfabriek.nl