Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Eerste voorlopig ontwerp Caltex tankstation Eijsden

25 april 2024

Eind 2022 nam non-profitorganisatie BOEi het voormalig Caltex tankstation uit 1953 over van de gebroeders Van der Cruijs. Inmiddels is het gebouw wind- en waterdicht gemaakt en de asbest verwijderd. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de planvorming rondom de herbestemming. IRIS architecten uit Utrecht heeft inmiddels het eerste voorlopig ontwerp gemaakt voor het Caltex tankstation.

Wouter van Riet Paap, architect IRIS architecten: “De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan het rijksmonumentale tankstation van Willem Dudok in Groningen, een waar icoon.  Het Caltex tankstation is minstens net zo iconisch door de bij iedereen bekende betonnen luifel met opvallende paddenstoelkolom en vlaggenmast”.

Slechts enkele tankstations uit wederopbouwperiode behouden

Grote uitdaging bij deze gebouwen is om de kenmerkende eigenschappen te behouden, terwijl het geschikt gemaakt wordt voor de komende decennia. In de eerste plaats wordt het gebouw gerestaureerd. Er wordt zoveel mogelijk behouden en schade wordt zoveel mogelijk hersteld. In de tweede plaats is het belangrijk dat het Caltex tankstation behouden blijft. Van alle tankstations die in de wederopbouwperiode werden gebouwd, zijn slechts enkele bewaard gebleven. Gebouwen uit deze tijd zijn veel te lang als niet waardevol gezien. Met de aankoop van het tankstation zorgt BOEi ervoor dat het straks weer gebruikt kan worden en voor de komende generaties weer het iconisch herkenningspunt wordt dat het jaren is geweest. IRIS architecten zet zich hier met haar ervaring en oog voor detail voor in.

BOEi obligatie voor Caltex

BOEi is een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk en is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewezen als Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM). Om nieuwe projecten mogelijk te maken, geeft BOEi achtergestelde obligaties uit ter waarde van € 5.000 met een jaarlijks rendement van 2,5% en een looptijd van 7 jaar. De inleg van deze obligaties wordt volledig gebruikt voor de financiering van projecten zoals dit unieke Caltex tankstation in Withuis. Meer informatie over deze obligatie is te vinden op BOEi.nl