Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Het bijzondere verhaal van Erve Beernink

13 maart 2024

Zo’n 10 jaar lagen de onderdelen van boerderij Erve Beernink uit Losser in de opslag. De boerderij van het hallenhuis type, werd in 2009 gered van de sloop. Toen de gemeente een sloopvergunning afgaf voor de grond waarop dit agrarische erfgoed stond, leek dit het einde van de 17e-eeuwse. BOEi kocht de rijksmonumentale boerderij en liet deze vervolgens steen voor steen demonteren. Hierdoor kon de boerderij behouden blijven. Intussen werd gezocht naar een nieuwe locatie en ook gevonden, opnieuw in de gemeente Losser. In 2021 is gestart met de herbouw van de boerderij en 1,5 jaar later is deze in gebruik genomen als woonhuis.

Het verhaal van Erve Beernink is om meerdere redenen bijzonder. Vanwege het type boerderij, haar formaat en omdat de boerderij een voorbeeld is van circulair bouwen. De basis van het gebint is zo ontworpen dat het uit elkaar gehaald en verplaatst kan worden.

Inmiddels is de boerderij herbouwd met behoud van de status rijksmonument. Ca. 95 % van het gebintwerk uit 1644 opnieuw gebruikt en ook een deel van de daksporen, stenen en deuren en luiken zijn hergebruikt. De eigenaar heeft er een comfortabele duurzame woning van gemaakt, die zeker weer 100 jaar mee kan.