Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Nostalgische reünie bij de Dongecentrale

Onlangs vond er een voorstelling van de erfgoedparade plaats in de Dongecentrale. Een goede gelegenheid om oud-bewoners en oud-medewerkers uit te nodigen voor een weerzien op de hun zo bekende plek. Bewoners die in de jaren vijftig en zestig hadden gewoond in de dienstwoningen op het terrein van de energiecentrale zagen na vele jaren hun woningen terug, maar ook hun oude buren. Het riep de nodige herinneringen op.

“Ik heb nog bij hun opgepast,” vertelt Hennie Verschuuren, wijzend op de aanwezige bewoners van Centraleweg nummer 24. Als dochter van een voormalige bedrijfsleider, woonde zijzelf met haar zes zussen in de directiewoning, vlak naast het rijtje bewaard gebleven dienstwoningen. Haar vader bracht twintig jaar door op de Dongecentrale, van 1952 tot begin jaren zeventig. “Zijn kantoor was op de tweede verdieping van het kantoor, met vensterbanken vol groene planten,” vertelt ze. “Onze eigen woning staat er niet meer. Die stond pal naast het toegangshek. We wisten altijd wanneer dat hek geopend werd, dat hoorde je in het huis trillen.”

Pierre Hoes, bewoner van nummer 22, koestert goede herinneringen aan de Donge 1 centrale, die inmiddels niet meer bestaat. “Samen met een buurjongen schoot ik daar met een luchtbuks op de duiven die zich boven onder de bogen van het dak nestelden,” vertelt hij met een glimlach. Hij bracht zijn jeugd veel buiten door, op het uitgestrekte terrein achter de huizen met de grote zandbak als speelterrein.

Mathy van de Laar werkte in de jaren tachtig als beveiliger op de Dongecentrale. In zijn functie doorkruiste hij vrijwel ieder hoekje van de centrale. Na afloop van de voorstelling in de centrale sprak een van de toneelspelers hem aan. “Weet u dan misschien waar deze stokken voor bedoeld zijn geweest.” Ze wijst naar het plafond in de controlekamer. “Daar zaten camera’s aan vast”, legt Mathy uit. Zo kon door medewerkers op afstand mee gekeken worden in de controlekamer.

Het was een aangename middag waarop duidelijk werd dat de herinneringen aan de Dongecentrale nog steeds levendig zijn bij degenen die er ooit hebben gewoond en gewerkt.


Meer weten? Lees ook onze andere verhalen over De Dongecentrale

Als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen, nieuws over projecten of ander erfgoednieuws, schrijf je in op onze maandelijkse BOEi berichten.