Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Liefdesbrieven aan een arts in oorlogstijd - Generaal de Bonskazerne

In 2019 vonden archeologen van BOEi onder een plank op de zolder van het bureelgebouw van de Generaal de Bonskazerne een grote verzameling snippers. Na uren  puzzelen bleken het brieven van ene Bicky, die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog stuurde vanuit Evesham (U.K.) naar Clement Richardson. Clement was arts en zat in Grave op een hoofdkwartier van het Britisch Liberation Army – zo bleek uit het adres op de envelop.
I hope you have received all my letters. You see Darling, I have not forgotten you yet!” staat op een van de snippers van oktober 1944. ‘Much love, Bicky‘ staat er – met wat gokken – op een andere.
Veronica en haar man voor hun huis aan Cheltenham road.

Van wie waren de brieven afkomstig? Zou Clement nog leven? Om er achter te komen stuurden we een brief naar het afzenderadres op Cheltenham road in Evesham, in de hoop de Bicky te vinden die deze brieven had gestuurd. De huidige bewoonster, Veronica Open, reageerde zeer enthousiast. Zij kende Bicky of de familie Richardson niet, maar dook voor ons de archieven in in de gemeente Evesham. Zij vond dat Clement J. M. Richardson inderdaad in haar huis had gewoond in de jaren 40, maar gek genoeg kon zij over Bicky niets vinden. En, “Clement was in 1935 getrouwd met ene Aagon Nielson en zou dat ook blijven tot hij in 1998 stierf  in 1998 in North Cotswold, Gloucestershire” mailde zijn ons.

Maar dat is gek, want wie was Bicky dan? En waarom nam Clement de brieven niet mee naar huis, maar liet ze verscheurd achter in de Bonskazerne? Allerlei speculaties liggen voor de hand, maar de waarheid is dat we het waarschijnlijk nooit zullen weten.
Snippers van brieven in de Bonskazerne
Een paar van de brieven zijn ondertekend door ene Bicky

Tekst Jobbe Wijnen
Foto’s Jobbe Wijnen en Veronica Open