Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Kloosterdorp Steyl, een inspiratiebron voor ambachten

Vanaf de middeleeuwen is er al veel bedrijvigheid in Kloosterdorp Steyl. Het kloosterdorp is niet alleen een plaats van religie; het ademt ook gemeenschapsgevoel en zorg voor elkaar. Dit pittoreske dorp was vanaf de 19e eeuw een zelfvoorzienend kloosterdorp. De broeders en zusters creëerden prachtige kunstwerken en boden essentiële diensten voor hun broeders en zusters zoals gezondheidszorg en tandheelkunde. Daarnaast verbouwden en bereidden zij hun eigen voedsel.

Tegenwoordig bloeit deze productiviteit weer op. In de voetsporen van de bedrijvige broeders en zusters zijn in de afgelopen jaren diverse ambachtelijke bedrijfjes ontstaan, variërend van houtsnijders tot bierbrouwers.

De Zevende Hemel: De zoete droom van Noor Hinssen

Sinds vorig jaar is er een nieuwe jonge ondernemer in de carréboerderij neergestreken om haar droom te verwezenlijken. De 26-jarige Noor Hinssen, altijd al gedreven om banketbakker te worden, heeft na een leerzame periode in Venlo nu haar eigen zaak: De Zevende Hemel. Samen met desem-bakker Boris Tillemans runt zij de bakkerij op Kloosterstraat 2 in Steyl.

Noor vindt Steyl niet alleen een sfeervolle plaats voor haar gebakjes, maar ook een bron van inspiratie. Ze heeft al verschillende unieke creaties ontwikkeld, zoals Duvelkes (geïnspireerd door de carnavalsvereniging de Kaetelaers die al vanaf 1883 actief zijn) en cakes met gotische spitsvensters. En ze is nog lang niet klaar. Noor heeft nog veel meer plannen voor de toekomst, zoals bijvoorbeeld het maken van kleine Christoffeltaartjes. De heilige Christoffel is immers de beschermheilige van reizigers, en Steyl trekt reizigers van heinde en verre die het dorp en de kloosterordes willen leren kennen. Ze is er zeker van dat deze bijzondere plek, Steyl, haar blijvend inspiratie zal blijven bieden en is enthousiast in het verder uitbreiden van haar droom.

 


Meer weten? Lees meer over Steyl en onze andere verhalen. Of ontdek de boeken in de BOEi-bibliotheek.

Foto’s: Valérie Simons en Archief SVD, Steyl