Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Onderzoek naar de historische betekenis van de KVL-naald in Oisterwijk

In 2019 verwierf BOEi de gedenknaald in Oisterwijk met het doel voor dit ‘weeskindje’ op het terrein van de KVL leerfabriek een gedragen oplossing te vinden. Het was het begin van een participatietraject dat elders op onze website uitvoerig wordt beschreven. Als deel van dit traject hebben we beloofd een historisch onderzoek uit te voeren naar de betekenis van de naald. ‘Betekenis’ is hier een ander woord voor de cultuurhistorische waarde. Onze historicus Kim Heuvelmans is met deze vraag aan de slag gegaan. We wilden vanuit historisch perspectief weten met welke intentie de naald in de jaren 40 van de vorige eeuw is opgericht, hoe breed gedragen dit was en wat dit zegt over de gedenknaald nu.

Het resultaat is nu gepubliceerd in een rapportage. Deze kunt u vinden onder deze link: KVL – Historisch onderzoek Gedenknaald KVL. (Google Drive document) Een deel van deze informatie werd overigens eerder al gepubliceerd in een blog, maar de rapportage is aangevuld met de laatste resultaten.

De conclusie van het onderzoek is helder: er is weinig achtergrondinformatie over de naald te vinden – of deze was niet toegankelijk voor onderzoek. Grote ontdekkingen zijn dan ook niet gedaan. Toch is het belangrijk dat alles wat er is op een rij is gezet. Dit geeft voeding aan een bestendige toekomstvisie en is een noodzakelijk vinkje om te plaatsen voor de vervolgstappen die komen in 2022.

De KVL-gedenknaald