Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

BOEi neemt voormalig Caltex-benzinestation (1953) in Withuis over van familie Van der Cruijs

14 december 2022

BOEi neemt het voormalige Caltex-station in Withuis over van de eigenaren, Guido en Paul van der Cruijs. Het unieke tankstation met kenmerkende overhangende luifel ligt aan de voormalige rijksweg tussen Maastricht en het Belgische Visé. BOEi wil het tankstation, dat in 1983 buiten gebruik werd gesteld, restaureren en klaarmaken voor een passende nieuwe toekomst.

Het tankstation werd in 1953 gebouwd in opdracht van de opa van de huidige eigenaren, naar een ontwerp van architect Ben Schinkel. Het bestaat uit een tankplaats, een kantoortje en twee garages met smeerkuilen. Jarenlang lag het langs de belangrijkste route richting België en was het één van de best lopende tankstations van Nederland. Na de buitengebruikstelling is het gebruikt als opslagplaats; inmiddels staat het jaren al leeg.

Gebroeders Van der Cruijs: “Nadat we dit bijzondere pand enkele jaren geleden via erfopvolging in handen kregen waren we al snel van mening dat we daar ‘iets’ mee moesten doen. Maar wat? De gemeente had het gebouw als een ‘beeldbepalend’ pand gekenmerkt. Binnen de kaders die dat met zich mee bracht, hebben we samen met diverse instanties jaren van onderzoek gedaan naar mogelijke bestemmingen. Zoiets onderschat je al snel: zaken die makkelijk leken bleken dat in de uitwerking niet. We zijn blij dat BOEi de restauratie nu onder haar hoede wil nemen. Over enige tijd kunnen we dan zien dat dit gebouw weer écht tot zijn recht komt.”

Arno Boon, directeur BOEi: “Dit is met recht een ruwe diamant: er is werk aan de winkel maar de oude foto’s laten ook zien hoe prachtig het weer zal worden. Wij beginnen met het wind- en waterdicht maken van het pand, waarvoor al een subsidie-aanvraag is gedaan. Ondertussen gaan we fondsen werven om ook de restauratie te kunnen doen. De uiteindelijke herbestemming zou kunnen liggen in het fietstoerisme, dat in de regio het autotoerisme langzaam maar zeker verdrongen heeft.”

 

Onder: het Caltex Station vlak na opening in 1953, daaronder: huidige situatie