Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Verhalen van de Haven Deventer - Startbijeenkomst in de Zwarte Silo

Hoe verzamel je nieuwe verhalen van een plek die al zo bekend is in de stad Deventer? Dat is de uitdaging die we ons stellen in ‘Mensen vertellen over de Haven’. Heeft u ook een verhaal over de haven van Deventer, kijk dan onderaan dit bericht hoe u contact met ons kunt opnemen.

Mensen vertellen over de haven

Iedereen die wel eens vanuit het zuiden de stad in rijdt, kent dit kenmerkende gebouw. Het is de Zwarte Silo,  een bouwsel uit de vorige eeuw dat diende voor de opslag van tot maximaal 1.500 ton graan- mais- of veevoederproducten. In 2024 bestaat de silo 100 jaar en 2023 is bovendien het Hanzejaar. Reden voor BOEi om te starten met het project ‘Mensen vertellen over de Haven’. Op 13 april 2023 organiseerden we een feestelijke aftrap met een erfgoedbijeenkomst in de Zwarte Silo zelf.

De bedoeling van de avond was om breed in Deventer aan te kondigen dat we met het verhalenproject aan de slag gaan en alvast te beginnen met vertellen. We zijn ons natuurlijk bewust dat wij niet de eersten zijn die naar de geschiedenis van de haven kijken. Omwonenden, oud-arbeiders en op de eerste plaats de mensen van Stichting Industrieel Erfgoed Deventer – kortweg SIED – hebben al een relatie met de haven en kennen veel verhalen. Dankzij het SIED werd een groot deel van de historische haven gered van de sloop. Wij zien onze rol bij BOEi daarom veel meer als een poging bestaande initiatieven te bereiken, of te verzamelen, dan om zelf het boek van de geschiedenis te schrijven.  Tegenwoordig organiseren we, geïnspireerd door het Verhalenhuis Belverdère Rotterdam, graag bijeenkomsten om dat in gang te zetten.

Dans van de groep Manja Bakker

“Je mag de organisatie natuurlijk ook helemaal zelf doen”, zei Frank Hulscher, ondernemer in de Zwarte Silo in ons voorgesprek, “maar ik denk dat ik hier in de omgeving gewoon meer mensen ken. Zal ik het voortouw nemen?” Daar zeiden we natuurlijk voluit “ja!” tegen. Van Hulscher mochten we gebruik maken van zijn zaal en zelf coördineerde hij een programma met als speciale gasten de mensen van SIED, de kunstenaars van Space Cowboys, dans van de groep van Manja Bakker. Verder was er een video-interview met Bart Folmer, één van de initiatiefnemers van voorheen PIKNIK. Aan het einde van de avond was er muziek van Willie, aka Harco Rutgers.

“Ik heb wel honderd anekdotes over de restauratie” zei Rinkjan Postma

Ook BOEi zelf kwam aan het woord. “Ik heb wel honderd anekdotes over de restauratie” zei Rinkjan Postma (zie ook media hieronder).  “De vloer in het huidige restaurant, bijvoorbeeld, dat is de duurste vloer van heel Deventer. Hij was zo uitgebeten door zout dat het ijzer in het beton ijzerdraad was geworden. Toch moesten we dat redden, dus we hebben in het midden een stukje van ongeveer 100 vierkante meter gerestaureerd met ongeveer 100.000 euro.” Ook over het zwart van de Zwarte Silo heeft Postma een verhaal. “De Silo was vroeger zwart omdat hij een vochtprobleem had en daarom aan de buitenzijde met bitumen was dicht gesmeerd. Dat bitumen moest er af, want dat kon niet meer in deze tijd. Nu hebben ze de silo in 1924 van boven naar beneden gestort met als gevolg dat het beton bovenin heel dun is en alle stenen onderin zitten. Dus wij zetten er een waterstraal tegen en die ging er dwars doorheen! Dat bitumen moest dus allemaal met het handje worden verwijderd.”

BOEi is nog heel 2023 bezig met de verhalen van de haven. Heeft u ook een verhaal van de haven of de silo’s, neem dan contact met ons op via communicatie@boei.nl.


Tekst en audio: Jobbe Wijnen

Fotografie: Rodney Kersten

Met dank aan Frank Hulscher / Zwarte Silo