KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder

SS Turnhal Ellecom

Plaats
Ellecom

Bouwjaar
1943

Type
Militair

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Investering

Status
In ontwikkeling

Plaats
Ellecom

Bouwjaar
1943

Type
Militair

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

SS Turnhal in Ellecom is bijzonder herinneringserfgoed

De SS Turnhal is een belangrijk voorbeeld van beladen erfgoed. Het pand is gebouwd in 1943 als turn- en exercitiehal voor SS’ers in opleiding. Het is een plek met een donker verleden en daarom belangrijk om te behouden als herinnering aan deze fase in de Nederlandse geschiedenis.

Historie van de SS Turnhal in Ellecom

Op het geconfisqueerde Gelderse landgoed Avegoor vestigde de SS in 1941 een opleidingskamp voor de Nederlandse SS. Op dit landgoed werd in 1942-1943 onder andere een turn- en exercitiehal gebouwd. Joodse dwangarbeiders werden ingezet voor de voorbereidende grondwerkzaamheden zoals het dempen, droogleggen en ophogen van het terrein. Het pand werd op 11 april 1943 geopend door SS-Gruppenführer Rauter. Vlak na de oorlog werden er NSB-ers geïnterneerd in het gebouw. Sinds 1947 is het pand in gebruik als vakantiehuis en sporthal voor jongeren. De turnhal bleef tot in de jaren 90 in gebruik als vakantieoord. Daarna is het enige tijd als asielzoekerscentrum gebruikt.

Een uitgebreide geschiedenis van de SS Turnhal is hier te lezen in de BOEi Blog van mei 2022.

 

Herbestemming van de turnhal

Green Real Estate werd vijf jaar geleden eigenaar van de voormalige turnhal als onderdeel van een portefeuilleaankoop. In de afgelopen vijf jaar heeft Green de rieten kap van het gebouw gerestaureerd, de grond gesaneerd en nieuwe bestrating aangelegd. Hoewel het gebouw nu is verkocht aan BOEi, blijft Green indirect mede-eigenaar van het erfgoed als een van de aandeelhouders in BOEi.

BOEi is van plan te starten met een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek om de kernkwaliteiten van het gebouw vast te stellen in relatie tot de beladen geschiedenis ervan. Gebaseerd hierop wordt vervolgens een passende herbestemming gezocht.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Green Real Estate

Ontdek meer projecten met type: Militair