Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Zuider Gymnasiumbasisschool in Zuiderziekenhuis

24 februari 2024

Het definitieve ontwerp voor de Zuider Gymnasiumbasisschool in Rotterdam is afgerond. De basisschool komt in het Poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis, waarin ook het Zuider Gymnasium is gehuisvest.

In de basisschool komen 4 lokalen, bestemd voor leerlingen van groep 5 t/m 8 die het pre-gymnasium volgen. Deze groepen zijn nu ondergebracht in het Poortgebouw, maar krijgen vanaf volgend jaar een eigen vleugel. Hiermee komen 4 lokalen vrij voor het gymnasium. Verwachting is dat de basisschool in de zomer van 2025 haar intrek kan nemen in de nieuwe klassen.

Het Zuider Gymnasium nam begin 2022 haar intrek in het Poortgebouw, na een restauratieperiode van ca. 3 jaar. Het had weinig gescheeld of het Zuiderziekenhuis was voorgoed uit het Rotterdamse stadsbeeld verdwenen. Dankzij de inzet van verschillende partijen is een van de meest gezichtsbepalende monumenten van Rotterdam-Zuid gelukkig behouden gebleven. De historische gebouwen van het Zuider, zoals het ziekenhuis in de Rotterdamse volksmond werd genoemd, zijn daarmee op het nippertje van de sloopkogel gered. Lees meer over het Zuiderziekenhuis en de herbestemming op onze website >>>