Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Zuider Gymnasium wint Rotterdam Architectuurprijs

7 juni 2023

Op woensdag 7 juni is het Zuider Gymnasium bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Het BOEi-project won de vakjuryprijs. De jury laat hiermee zien dat de blik van Rotterdam is gericht op de toekomst en nieuwe generaties met een stevige worteling in het verleden.

Een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is’

Met zichtbaar genoegen reikte de jury de Rotterdam Architectuurprijs 2023 uit aan het team van het Zuider Gymnasium met opdrachtgever BOEi, bouwer Burgy Bouwbedrijf, gebruiker het Zuider Gymnasium, en ontworpen door Molenaar & Co. Architecten. De jury spreekt grote waardering uit voor de inzet van actiegroepen en de gemeente, die de voorgenomen sloop van het Zuiderziekenhuis hebben weten te voorkomen. ‘Met de vestiging van het gymnasium in het poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis, gaat dit monumentale complex een nieuwe toekomst tegemoet’, stelt zij. ‘Doordat structuur en kwaliteiten van het bestaande poortgebouw als uitgangspunt zijn genomen, bleven hier niet alleen de aanblik, maar ook veel historische karakteristieken van de architectuur behouden.’ Daarmee biedt het Zuider Gymnasium nu ‘een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is’. ‘De realisatie van het eerste categorale gymnasium van Rotterdam Zuid op deze historische plek brengt verbinding en een optimistische blik op de toekomst.’

Over de Rotterdam Architectuurprijs

Uit de 38 inzendingen van dit jaar stelde de vakjury een selectie samen van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse architectuur in beeld brengen. Daaruit wees zij de winnaar en twee eervolle vermeldingen aan. Het publiek kon stemmen op de tien projecten uit de juryselectie met als resultaat een top drie vanuit het publiek. De vakjury van 2023 stond onder leiding van architect Ninke Happel met verder Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade. De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor Rotterdam, een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR. De prijs wordt gedragen door de architectuurnota Rotterdam Architectuurstad. Met ontwerpkracht bouwen aan Rotterdam. De Rotterdam Architectuurprijs is een stimulans voor de kwaliteit van de gebouwde stad en een moment om de architectuur in Rotterdam een podium te geven.

Groepsfoto: Fred Ernst

Meer informatie: