KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder

Zoektocht BOEi naar vloggers levert nieuw talent op

25 mei 2022

Amersfoort, 25 mei 2022 – De door BOEi uitgeroepen challenge voor jonge talentvolle vloggers is met succes opgepakt door Lianne IJmker, Tirza van der Zande en Yonca Atabay. Zij zijn aan de slag gegaan met onze oproep zelf van begin tot eind een vlog te produceren over erfgoed. De resultaten zijn nu gepubliceerd op ons Youtube kanaal en website (zie onder).

Jobbe Wijnen, projectleider ‘Mensen Vertellen over Monumenten’ bij BOEi: “Wij stellen ons ten doel om verhalen over erfgoed door te geven. Dat kan altijd diverser én creatiever! Erfgoed is immers van iedereen. Daarom deden we in januari een oproep aan jonge mensen met de vraag of zij over erfgoed wilden vloggen. De oproep is vooral verspreid onder studenten van erfgoedopleidingen, waarna drie makers aan de slag gingen. Ze gaven aan veel plezier beleefd te hebben aan de opdracht en het prettig te vinden dat deze ‘vrij’ was, want dat gaf hen de ruimte dicht bij hun eigen interesses te blijven.”

Lianne IJmker maakte samen met Tirza van der Zande een video over het erfgoed op Bonaire en stelde kritische vragen over wie eigenlijk bepaald wat erfgoed is. Lianne werkt sinds een jaar als museum educator en het viel haar op dat er in Nederland weinig bewustzijn is van het erfgoed op Bonaire. Tijd dus voor een video en een onderzoek, dat ze samen met stagiair Tirza uitvoerde.

Yonca Atabay was eerder stagiair bij BOEi met als onderwerp diversiteit. Zij koos voor een onderwerp dicht bij haar huis in Tilburg en maakte een beeldverslag over de tot wijkcentrum herbestemde Pastoor van Arskerk. De kerk wordt in de volksmond aangeduid als ‘De Citroenpers’. Yonca brengt dit verborgen erfgoed in beeld, waarbij ze ook de link maakt met het urgente thema migratie.

Wijnen: ‘Voor de deelnemers bleek deze opdracht een eerste ervaring met het maken van video en ze gaven aan daar ook zelf van geleerd te hebben. Dat is leuk, want zo snijdt het mes aan twee kanten. Wij leerden van waar zij mee komen, maar de deelnemers ontwikkelden zich ook. Lianne stelde ons wel terecht de vraag waarom niet veel meer vloggers zich gemeld hebben na onze oproep. Een goeie vraag en eigenlijk weten we het antwoord niet. Deze uitvraag was voor ons een experiment: het bereiken van jonge mensen rond erfgoed is een van de uitdagingen waar we voor staan. Tips zijn welkom en als vloggers geïnspireerd raken door deze eerste video’s, kunnen zich uiteraard bij ons melden!”

De video’s zijn te vinden op ons youtube-kanaal en hieronder te zien: