Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Tegelse kinderen ontwerpen speels lichtkunstwerk

23 november 2022

Ruim vijftig leerlingen van groep 7 en 8 van Openbare Jenaplan Basisschool De Toermalijn in Tegelen zijn de makers van het nieuwe ontwerp van de Lichtbaken van Venlo. Het is een kunstwerk met speelse overgangen, gebaseerd op de thema’s vrede en natuur. Van 25 november tot en met 6 december te zien op de schoorsteen van Wienerberger.

“Ik kan de schoorsteen vanuit mijn slaapkamer zien”, roept een van de kinderen als kunstenaars Yvonne Rooding en Suzanne Berkers in de klas uitleg geven over het Lichtbaken van Venlo. Sinds november 2021 ontwerpen de twee regelmatig een lichtplan voor de Wienerberger schoorsteen, die vroeger bij Teeuwen’s kleiwarenindustie hoorde. Via 31 lichtringen vertellen ze steeds een verhaal. Voor eerdere lichtplannen waren bewoners van zorgcentrum St. Julia in Tegelen en jongeren in Venlo een inspiratiebron.

Mooie gedachten
Nu is het dus de beurt aan de Tegelse jeugd. In een workshop bedenken ze wat ze via een lichtontwerp willen vertellen. Natuur vinden ze belangrijk. Fijn! Natuurlijk horen daar de kleuren groen en blauw bij. Maar ook geel (de zon) en – helaas – grijs en bruin, die verbeelden de vervuiling. Ook vrede vinden ze belangrijk. Zijn wie je wil, elkaar respecteren, positief blijven: de Tegelse kinderen komen met mooie voorbeelden. In tien groepjes gaan ze met de twee thema’s aan de slag. Ieder groepje bedenkt welke kleuren ze de 31 lichtringen willen geven. Het zorgt voor kleurrijke resultaten, die door Yvonne en Suzanne samengevoegd zijn tot een dynamisch geheel met speelse overgangen.

Leuke vragen
Yvonne en Suzanne hebben genoten van de workshops met de kinderen. “Ze wonen in de buurt, daardoor waren ze heel enthousiast en betrokken.” De jeugd had ook veel leuke vragen. “Ze wilden weten hoe hoog de schoorsteen is, of je erin kunt wonen en of wij erin slapen.” Ook naar het lichtkunstwerk waren ze nieuwsgierig, zeggen de twee kunstenaars. “Hoe werkt het, hoe zet je het licht aan? En toen we vertelden dat hun lichtplannen straks ook op de schoorsteen te zien zijn, reageerden ze verbaasd: o, echt? Vanavond al?”

Met een glimlach in slaap vallen
Nee, niet vanavond, maar wel al snel. Van 25 november tot en met 6 december spreidt het Lichtbaken van Venlo de boodschap van de Tegelse kinderen over natuur en vrede uit over de omgeving. Nog even geduld, dus. Maar het wordt weer genieten. Zeker voor de kinderen die straks met een glimlach in slaap vallen nadat ze vanuit hun bed nog een laatste blik hebben geworpen op hun eigen ontwerp…

Het lichtplan van de leerlingen van Toermalijn valt onder het project TAM TAM en is gesponsord door Cultuurimpuls Venlo. Meer informatie is te vinden op www.lichtbakenvanvenlo.nl.