Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Rondleidingen ENKA-terrein wegens succes in 2023 voortgezet

9 maart 2023

Wegens succes geprolongeerd: de gratis toegankelijke rondleidingen door oud-werknemers en buurtbewoners van het voormalige ENKA-terrein in Ede. De groep vrijwilligers die vorig jaar vanwege 100 jaar ENKA de rondleidingen gestart is, gaat vanwege de grote belangstelling ook dit jaar in totaal 17 rondleidingen verzorgen. Stichting Vrienden van BOEi, Cultura Erfgoed Ede en BOEi ondersteunen het initiatief.

Linda Vodegel Matzen, coördinator rondleidingen: “Het enthousiasme voor de gratis rondleidingen is groot; niet alleen bij het publiek maar zeker ook bij de rondleiders. Het is een leuke club mensen: een deel heeft op de ENKA gewerkt, anderen wonen in de wijk. Wat ons bindt is de ENKA, het verleden, heden en de toekomst, waar we graag over vertellen”.

Arno Boon, directeur BOEi: “Het doorgeven van verhalen is voor BOEi minstens zo belangrijk als het behoud van het erfgoed zelf. Dankzij deze mooie groep vrijwilligers leren Edenaren, van jong tot oud, over de geschiedenis van Ede en over de plek waar ooit de grootste kunstzijdefabriek van Nederland stond. Dat ondersteunen we van harte.”

Zaterdag 1 april vindt de eerste rondleiding plaats. De route gaat kriskras over het ENKA terrein, waar naast de woonwijk Op ENKA nog diverse rijksmonumenten zoals de Westhal, het Kantinegebouw en twee schoorstenen staan (allen eigendom van BOEi). Aanmelden voor een gratis rondleiding is mogelijk via www.BOEi.nl/rondleiding-enka