Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Nieuwe blog over schilderingen in Steyl

10 maart 2024

Elke maand verschijnt op deze website de BOEi blog, geschreven over diverse onderwerpen die medewerkers van BOEi in de praktijk tegenkomen. Deze maand gaat de blog over de verborgen schilderingen in de benedenkerk van St. Gregor.

BOEi is sinds 2023 bestuurder van Stichting Kloosterdorp Steyl, en daarmee eigenaar van maar liefst 30.000 m2 rijksmonumenten waaronder een voormalige drukkerij, watertoren, carréboerderij, ketelhuis, zwembad en kloostergebouwen. De gebouwen staan op ca. 12 hectare grond met prachtige parken en tuinen. Op het terrein staat ook de dubbelkerk van St. Gregor, een kerk van twee verdiepingen die bestaat uit een benedenkerk met 2 kapellen en een bovenkerk.

In een van deze kapellen bladderen de verflagen af, waardoor er schilderingen tevoorschijn komen. Collega Valérie Simons ging op onderzoek uit en ontdekte dat ze typerend zijn voor 19e-eeuwse neogotische schilderingen. De schilderingen in de kapel van St. Gregor tonen verschillende geschakelde ingesloten rozetten die afgewisseld worden met het IHS-monogram. Deze motieven zijn sterk verwant aan verschillende glas-in-lood vensters onder andere uit de gotische kathedralen van Bourges en Reims in Frankrijk.

De blog gaat verder in op de gotische motieven die zijn gebruikt en toont beelden van nu en vroeger van de dubbelkerk. Klik hier om de blog te lezen.