Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Martinuskerk in Schellinkhout krijgt een woon/werkbestemming

30 maart 2023

De Martinuskerk te Schellinkhout wordt door BOEi overgedragen aan twee liefhebbers van religieus erfgoed: kunstenaar en interieur ontwerper Stef van der Bijl en business development manager Marlieke de Rooij. Zij zullen in de van oorsprong 14e eeuwse kerk gaan wonen en werken, waarmee het einde van de herbestemming van dit religieuze erfgoed in het vizier komt.

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “BOEi heeft samen met de gemeente, de provincie, het kerkbestuur en de Vrienden van de Martinuskerk zorg gedragen voor de eerste fase van de restauratie en herbestemming. Daarna hebben we veel gesprekken gevoerd met potentiële huurders, maar niemand beschikte over zo’n lange adem als Stef en Marlieke. Omdat zij ook fors gaan investeren lag een koop voor de hand. Voor BOEi is het prachtig om te zien dat de kerk nu weer gebruikt gaat worden. Ons doel is daarmee bereikt en wij kunnen aan de slag met ander religieus erfgoed.”

Stef van der Bijl en Marlieke de Rooij: “We waren op zoek naar een bijzondere plek in de natuur om onze droom “Boutique Basilique” te realiseren, een plek waar mensen samengebracht en geïnspireerd worden. Boutique Basilique: een kunst atelier aan huis, met expositieruimte, waar kleinschalige evenementen zoals workshops, trainingen maar ook getrouwd en gerouwd zal kunnen worden te midden van de kunstwerken. En waar men nog iets langer kan blijven nagenieten op deze unieke locatie, door te overnachten in één van de drie B&B’s. De mogelijkheid om in zo’n uniek 14e eeuws monument te gaan wonen en werken, komt maar eens in je leven voorbij. Marlieke en Stef waren direct verliefd op deze unieke plek aan het strand van het Markermeer en het mooie, authentieke dorp“.

De Martinuskerk is vernoemd naar de heilige Sint Maarten en werd in 1365 voor het eerst genoemd in de archieven van het bisdom Utrecht. Het oudste deel van het gebouw, het gotische koor, stamt uit het begin van de 14e eeuw. Oorspronkelijk katholiek, kreeg de kerk na de reformatie in 1573 voor het eerst een gereformeerde predikant. De kerk is tot 2014 voor diensten gebruikt