Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade

Kunstwerk van havenarbeider siert Zwarte Silo

12 oktober 2023

Bij de Zwarte Silo aan de haven van Deventer wordt op zaterdag 14 oktober om 13:00 uur een bijzonder kunstwerk onthuld, voorstellende een havenarbeider die een zak meel sjouwt. Het is een cadeau voor het 100-jarig bestaan van de zwarte silo, gemaakt door Han Nijhof, die al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw naast de Zwarte Silo woont.

Han Nijhof: “Het idee voor dit kunstwerk is een eerbetoon aan de oorspronkelijke havenarbeiders. Het komt op de plek waar vroeger de schepen losten, en arbeiders met zakken op hun rug naar boven moesten klimmen om de lading in de silo te lossen. Mooi om dit verhaal ter ere van de honderdjarige geschiedenis op deze manier weer zichtbaar te maken.”

De Zwarte Silo bestaat in 2023/2024 100 jaar. In 1923 was de haven nog vrijwel onbebouwd. De Zwarte Silo, gebouwd in opdracht van de firma Lammers, diende voor de overslag van graan en was één van de eerste ontwikkelingen in het gebied. De haven werd een bruisende plek van handelsnijverheid; in omvang de vierde haven van Nederland. Na 2000 is een deel van de industrie vertrokken en kwamen de Zwarte Silo en de naastgelegen Grijze Silo leeg te staan.

De haven bleef zich echter ontwikkelen. BOEi nam de Zwarte Silo in 2012 over en herbestemde het tot evenementenlocatie; nu ‘De Zwarte Silo’. De wijk werd als rafelrand van de stad een broedplaats voor de creatieve industrie en later woningen. Het werd the place to be voor jong en oud en kreeg internationale allure. Er wordt nog altijd gebouwd, maar de transformatie is nu bijna rond.

Beeld van de onthulling van het kunstwerk is te bekijken op de Beelbank van BOEi.