Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Kantinegebouw ENKA genomineerd voor Erfgoed Duurzaamheidsprijs

16 mei 2024

Voor het derde opeenvolgende jaar wordt de Erfgoed Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Deze prijs – een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland – wordt uitgereikt aan een partij die als toonbeeld en inspiratiebron dient voor andere monumenteigenaren.

Het ENKA Kantinegebouw is een van de 33 verduurzamingsprojecten die dit jaar zijn aangemeld voor de prijs. Het publiek kan tot en met 1 juli één of meerdere projecten ‘liken’ met een hartje. Net als vorig jaar zijn er 2 categorieën; particulier en zakelijk. Alle inzendingen worden zowel door publiek als door professionals beoordeeld. De ranglijsten (publiek en professionals) worden gewogen tot een shortlist (top 10) voor de categorie particulier en categorie zakelijk. Wegingsfactoren zijn publiek (35%) en professionals (65%).

Kantinegebouw ENKA

Het Kantinegebouw is getransformeerd tot een Brede School met BENG-predicaat. Het proces hiertoe was bijzonder en voorbeeld stellend: in een succesvolle en uiterst intensieve samenwerking vóór de herbestemming, bepaalden huurders, de gemeente Ede, architect Wessel de Jonge, hoofdaannemer Bouwbedrijf Kreeft, installateur DKC en eigenaar/opdrachtgever BOEi samen hoe de BENG-kwalificatie te behalen met behoud van de monumentale waarde. Dit kon zonder arbeidsintensieve, kostbare en gebouwspecifieke maatregelen.

Het Kantinegebouw is hierdoor een baken van energieneutraliteit geworden, maar ook een bruisende ontmoetingsplek voor de buurt. Het project laat zien dat het verduurzamen van een monument niet altijd heel kostbaar hoeft te zijn, en niet altijd maatwerk behoeft.

Stemmen op het Kantinegebouw kan hier.