Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Herinneren en herdenken in de Centrale Markthal

2 mei 2024

Op 4 en 5 mei vindt in Amsterdam op verschillende locaties kleinschalige bijeenkomsten plaats om te herinneren en te herdenken. Ook bij de Centrale Markthal wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hieronder het programma.


Zaterdag 4 mei

11.30 tot 13 uur lezing:     Het verhaal van de Indonesische vrijheidsstrijdster Evi Poetiray.
Nastasja Ilonka Roels en  Sari Roels-Sianturi vertellen het verhaal van hun moeder en oma Evy Poetiray die tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar Indonesische dansgroep voor de Duitsers danste, terwijl in de kelder onder het podium de illegale drukpersen draaiden. https://4en5meiamsterdam.nl/agenda/vrijheid-voor-iedereen-het-verhaal-van-evy-poetiray/

13.30 tot 15.15 uur lezing:   Het Joodse marktwezen in de Centrale Markthal. 
Een aantal jaar voor de oorlog werd de Centrale Markthal geopend: een levendige markt voor Amsterdamse grossiers, waaronder veel Joodse handelaren. Tijdens de oorlog werden ze beperkt en geïsoleerd in hun werkzaamheden. Overlevenden pakten hun activiteiten weer op, zwijgend over die jaren. Nazaten Max Arian en Simon Italiaander delen nu hun verhaal. Aansluitend wordt de gedenksteen voor de omgekomen Joodse marktlieden teruggeplaatst en onthuld.
https://4en5meiamsterdam.nl/agenda/het-joodse-marktwezen-in-de-centrale-markthal/


Zondag 5 mei

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité en Food Cabinet nodigen je uit voor een iconische Kindervrijheidsmaaltijd in de Centrale Markthal in Amsterdam. De vrijheidssoep is, met een beetje hulp van bekende chefs als London Loy en Samuel Levie, bereid door Amsterdamse kinderen, voor Amsterdamse kinderen. Tijdens het proeven, word je omringd door de tentoonstelling van het ELJA kindermuseumlab met als thema vrijheid.
Kinderburgemeester Phileine opent samen met burgemeester Halsema de maaltijd. Bemachtig een plekje tussen 300 mede Amsterdammers door je in te schrijven voor de Kindervrijheidsmaaltijd en selecteer zelf met hoeveel kinderen, opa’s, oma’s of andere volwassenen je wilt komen.
Inloop: tussen 14.30 en 15.30, je ontvangt een tijdslot voor het treintje naar de hal.