25 jaar herbestemmen in Nederland – Lees hier de interviews met opiniemakers!

Herbouw Erve Beernink van start

28 mei 2021

Boerderij Erve Beernink is een 17e- eeuwse vakwerkboerderij uit de omgeving Losser. Toen er 12 jaar geleden een sloopvergunning voor werd afgegeven, dreigde een van de meest waardevolle vakwerkboerderijen van Twente verloren te gaan. Boerderij en Landschap, onderdeel van BOEi, redde de boerderij van de sloop. In 2009 werd het rijksmonument gedemonteerd en opgeslagen om later op een andere plek weer op te bouwen.

Na meerdere omzwervingen is het gelukt om een nieuwe bestemming te bevinden. De boerderij wordt nu herbouwd (met behoud van status rijksmonument) op een bijzonder fraaie plek in Noord-Oost Twente nabij Denekamp. De boerderij krijgt een woonbestemming en maakt onderdeel uit van een geheel nieuw erf met bijgebouwen.

In april is bouwbedrijf Oude Moleman (Rossum) gestart met de fundatie en nu wordt het gebintwerk opgezet. Dit vergt het nodige puzzelen, passen en meten om het geheel 12 jaar na dato weer “in de been te krieg’n”. Gelukkig zijn de ingepakte onderdelen redelijk gaaf en compleet gebleven. Het enthousiasme van het team draagt hier ook zeker aan bij. Voorman: “het voelt elke dag als kadootjes uitpakken!”