Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade

Eenmalige openstelling Groote Kantoor Delft

21 september 2023

Op zaterdag 7 oktober gooit BOEi eenmalig de deuren open van één van de mooiste kantoorgebouwen van Nederland: het Groote Kantoor in Delft, voormalig hoofdzetel van DSM. Publiek krijgt de kans om deze bijzondere parel te bekijken, en rondleiders vertellen het bijzondere verhaal erachter. Non-profitorganisatie BOEi wil hiermee het publiek en bedrijfsleven vragen om bij te dragen aan de omvangrijke restauratie van het rijksmonument uit 1907, die vanaf half oktober zal starten.

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Het Groote Kantoor is een waanzinnig mooi gebouw dat een bijzonder verhaal vertelt: het verhaal van sociaal ondernemers Jacques en Agneta van Marken en de opkomst van de industrie in Delft. De restauratie van dit soort gebouwen is een kostbare exercitie; alleen al de restauratie van de glazen koepel zal naar verwachting € 1 mln. kosten. We starten nu met een beperkt deel van de restauratie en zoeken tegelijkertijd naar oplossingen om ook de rest van het rijksmonument en de prachtige glazen koepel in ere te kunnen herstellen.”

Ook het bedrijfsleven wordt daartoe ingeschakeld: op donderdag 12 oktober om 16:00 uur is een besloten bijeenkomst waarin BOEi bedrijven en serviceclubs uit Delft vraagt om mee te denken over de restauratie en herbestemming. Uiteindelijk moet het Groote Kantoor over een aantal jaren herbestemd zijn tot hoogwaardig kantoorgebouw voor de Biotechcampus, waarin het verhaal van Van Marken een plek krijgt. De glazen hal kan daarbij een semipubliek karakter krijgen, door ruimte te geven aan tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen.

Het Groote Kantoor werd in zogenaamde ‘um 1800’-stijl ontworpen door architecten Bastiaan Schelling en Karel Muller en heeft een imposante glazen koepel. Meer dan honderd jaar was het de hoofdzetel van DSM en haar voorgangers Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades. Centraal in de geschiedenis van het Groote Kantoor staat het verhaal van Jacques en Agneta van Marken: pioniers in de industriële – maar ook sociale – ontwikkeling van Nederland en grondleggers van het Nederlandse bedrijfsleven.

Reserveren voor de eenmalige opening op zaterdag 7 oktober is verplicht en gaat via GrooteKantoor.nl. De grote hal is voor iedereen vrij te bezoeken. Aan alle bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Bezoekers die een rondleiding willen volgen, kunnen die boeken voor een bedrag van € 20,-.

Geïnteresseerden (particulier of bedrijf) die willen meedenken over ondersteuning van de restauratie kunnen zich melden via communicatie@BOEi.nl

Aanmelden voor de bedrijfsbijeenkomst op 12 oktober om 16:00 uur kan via communicatie@BOEi.nl