Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Cascorestauratie Centrale Markthal Amsterdam afgerond

3 juli 2023

De cascorestauratie van de Centrale Markthal, het enorme rijksmonument uit 1934 op het Food Center-terrein in Amsterdam West, is afgerond. Het gebouw, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, wordt door erfgoedorganisatie BOEi herbestemd tot plek voor creatieve, circulaire en/of culinaire ondernemers. In 2,5 jaar tijd werd 6.200 m2 gevel- en 12.000 meter betonwerk aangepakt. 4.000 ruiten werden vervangen voor een duurzamere variant. Ook werden 10.000 roestige schroeven vervangen en is 1.425 m2 vloer geïsoleerd. Daarnaast werden 15.000 bakstenen gerestaureerd en is 1.200 meter trapleuning aangepakt.

Arno Boon, directeur BOEi: “De afgelopen 2,5 jaar is door ontzettend veel gepassioneerde vaklui aan deze monsterklus gewerkt. Naast het klassieke restauratiewerk hebben we ingezet op verduurzaming van het pand. Gelijktijdig met de restauratie werden er in de Centrale Markthal kleinschalige buurtbijeenkomsten georganiseerd en er was ook plek voor grotere tijdelijke producties, zoals het WK Padel en het Holland Festival. Inmiddels hebben de eerste ondernemers al ruimtes in gebruik en komen er de komende tijd nog ondernemers bij.”

De betrokken bouwbedrijven B2 Restauratie, Van Milt Restaurateurs en De Boer & De Groot ronden vóór de zomer de werkzaamheden af. BOEi gooit in de maanden juli en augustus de deuren voor het publiek open tijdens de theatrale voorstelling ‘De Ontdekking van de Centrale Markthal’; een ontdekkingstocht voor jong en oud aan de hand van een liefdesgeschiedenis tussen de zoon van een Marokkaanse groenteboer en de dochter van een Amsterdamse grossier in de jaren ’80.

In totaal heeft de cascorestauratie zo’n 10 miljoen euro gekost. Voor verduurzaming en inbouw van de ruimtes is daarnaast zo’n 8 miljoen euro begroot. Nu de cascorestauratie is afgerond wil BOEi verder gaan met de verduurzaming en herbestemming van de Centrale Markthal, waaronder het aanpakken van het dak, dat straks het grootste aantal zonnepanelen op een Amsterdams monument moet gaan herbergen.

Voor cijferliefhebbers de details van de restauratie:

– 300 stalen ramen gerestaureerd
– 450 draaivleugels gerestaureerd
– 22 plaatstalen binnendeuren gerestaureerd
– Ruim 10.000 engelse schroeven vervangen
– 2.360 m1 beton nagelopen, waar nodig gerestaureerd
– 9.730 m2 beton nagelopen, waar nodig gerestaureerd
– 6.200 m2 gevel nagelopen, waar nodig gerestaureerd
– 170 meter dilataties vervangen/gecreëerd.
– 750 meter lintvoegwapening aangebracht.
– 15.700 stuks stenen uit- & ingeboet
– 4.073 nieuwe ruiten in de gevelkozijnen
– 6,516 km stopverf vervangen bij beglazing
– 1.425m2 vloer geïsoleerd
– 217 binnendeuren gerestaureerd/ geschilderd
– 200 meter hemelwaterafvoer geschilderd
– 1.185 m1 trapleuning/ balustradeleuning geschilderd

De restauratie van de Centrale Markthal is een project van BOEi, uitgevoerd door B2 Restauratie, Van Milt Restaurateurs en De Boer & De Groot. Financiering komt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Gemeente Amsterdam, Provincie Noord-Holland en de VriendenLoterij.