Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

‘Bouwpakket’ Erve Beernink wordt (weer) rijksmonument

8 december 2022

Boerderij Erve Beernink, de 17e eeuwse vakwerkboerderij uit Losser die na een 14-jarige omzwerving een nieuwe plek kreeg in Twente, heeft na een bezoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) opnieuw de rijksmonumentale status toegewezen gekregen. Het is de climax van een 15-jarig proces, dat leest als een spannende erfgoedroman.

De toenmalige eigenaar kreeg in 2008 bij vergissing een sloopvergunning voor één van de meest waardevolle vakwerkboerderijen van Twente, en plaatste deze op marktplaats. BOEi wist de boerderij van de sloop te redden en volledig te demonteren, waarna deze meer dan 12 jaar opgeslagen lag. Dankzij een gezamenlijke inspanning van BOEi, de RCE, gemeente Losser, omwonenden, de nieuwe eigenaar en bouwbedrijf Oude Moleman, is de boerderij nu herbouwd op een bijzonder fraaie plek in Noord-Oost Twente, nabij Denekamp.

De oorspronkelijke onderdelen zijn bijna allemaal hergebruikt op basis van een zeer uitvoerig restauratieplan, waarbij verduurzaming een belangrijke vereiste was. De (her-)aanwijzing tot rijksmonument is voor alle betrokkenen een mooie afsluiting.