Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

BOEi neemt Napoleonschuur in Scharendijke over

26 november 2020

BOEi en de gemeente Schouwen-Duiveland hebben een koopovereenkomst getekend voor de monumentale Napoleonschuur in Scharendijke, een houten gebouw uit de 18e eeuw. BOEi neemt de schuur voor 1 euro over en gaat de schuur eerst conserveren, om vervolgens te werken aan toekomstplannen.

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: “Geregeld treden wij op als vangnetorganisatie voor kwetsbaar en lastig erfgoed, en dat is nu zeker het geval. De staat waarin de Napoleonschuur zich bevindt is erbarmelijk, maar tegelijkertijd zijn er ondernemers geweest die interesse toonden in mogelijke exploitatie. Onze eerste prioriteit is nu behoud, door de schuur wind- en waterdicht te maken. Hopelijk komen we daarna tot een haalbaar toekomstplan.”

Ria Geluk, Dorpsraad Scharendijke en oprichter initiatiefgroep: “Gelukkig is het ons gelukt om het sloopbesluit van de gemeente om te draaien naar behoud van erfgoed, zodat er aan een mooie bestemming voor bewoners en bezoekers gewerkt kan worden.”  

De Napoleonschuur is sinds 1992 in handen van de gemeente Schouwen-Duiveland en ondanks eerdere pogingen is er tot nu toe geen nieuwe bestemming voor gevonden. Intussen is de schuur ernstig in verval geraakt en deels ingestort. De zwart geteerde schuur, een gemeentelijk monument, werd oorspronkelijk gebouwd als opslag voor waterbouwkundige materialen. Volgens overlevering diende de schuur van 1810 – 1813 als onderkomen voor soldaten van Napoleon. In veldboeken uit de 18de eeuw stond op deze plek ‘ s’Lands Keete’ vermeld, een naam die verwijst naar de toenmalige eigenaar: ‘Der Lande van Schouwen’ ofwel het Waterschap.