KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder

BOEi geeft herinneringen aan de kerk in Sint Anna ter Muiden een plek in de kerktuin

5 september 2022

Zaterdag 10 september om 13.00 uur opent Marga Vermue, burgemeester van de gemeente Sluis, een expositie in de kerktuin van Sint Anna ter Muiden in het Zeeuwse Sluis. BOEi ging het afgelopen jaar in gesprek met omwonenden en verzamelde hun verhalen, die bezoekers nu middels een QR-code kunnen achterhalen. De herinneringen van de mensen uit Sint Anna ter Muiden en de betekenis die de veertiende-eeuwse kerk voor hen heeft, zijn zo voor iedereen toegankelijk.

“Het heeft iets als je dat pad oploopt en zo naar de kerk loopt. Dan voel ik: hier ben ik thuis.” Dit is hoe een van de (oud)bewoners van het stadje haar gevoelens beschrijft als zij via het marktplein, door het poortje over het met bomen omzoomde pad naar de kerk loopt. Hier is zij getrouwd, haar kinderen werden er gedoopt, haar man ligt hier begraven en is dit nu ook haar laatste, vredige bestemming.

In het voorjaar van 2022 werden interviews gehouden met tien (oud)bewoners van Sint Anna ter Muiden. Zij vertelden over hun relatie met de kerk. Deze gesprekken maakten duidelijk dat de kerk meer is dan de stenen restanten. De verhalen zijn verwerkt in negen artikelen die terug te lezen zijn op de website van BOEi (boei.nl/sintanna) en citaten hieruit zijn verdeeld over de kerktuin waar zij mee te maken hebben. Op deze manier worden de verhalen terug gegeven aan de kerk.

Om de geschiedenis van projecten levend te houden, zoekt BOEi voor het project ‘Mensen vertellen over Monumenten’ verhalen van deze unieke projecten om ze door te kunnen geven aan volgende generaties.