Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

1 miljoen euro van de VriendenLoterij voor nieuw erfgoedspektakel van BOEi

25 april 2024

Erfgoedorganisatie BOEi is verrast door de VriendenLoterij met een cheque van maar liefst 1 miljoen euro voor het project ‘erfgoedspektakel’; een culturele estafette langs iconische locaties door heel Nederland. Het betreft een voorzetting van de erfgoedparade, die in 2022 en 2023 bewezen succes had met 200 voorstellingen op 40 locaties. Met de bijdrage kan BOEi tientallen gebouwen een culturele impuls geven en nieuw publiek naar erfgoed trekken.   

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Het mooie van het erfgoedspektakel is dat het beklijft: herbestemmingen raken in een stroomversnelling, locaties boren nieuw publiek aan en culturele makers en kunstenaars maken hun dromen waar. De grootste winnaar is echter het publiek: met dit bedrag zetten we in alle provincies van Nederland nieuw spektakel neer voor iedereen met interesse in kunst, cultuur en erfgoed.” 

Jonne Arnoldussen, managing director bij de VriendenLoterij: Het is fantastisch dat we dit bijzondere project dankzij onze deelnemers kunnen voortzetten én uitbreiden naar alle delen van Nederland. Zo kan straks een nog breder publiek genieten van culturele evenementen op unieke erfgoedlocaties.’’ 

De komende tijd gaat BOEi aan de slag met nieuwe ideeën voor vernieuwende en verrassende voorstellingen. Gemeenschappelijke deler is dat alle uithoeken van Nederland worden verwend met nieuw, cultureel spektakel op iconische locaties. De eerste voorstellingen onder het nieuwe label ‘erfgoedspektakel’ worden vanaf het najaar van 2024 verwacht.    

143,5 miljoen voor cultuur, welzijn en sport

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: verbondenheid met elkaar en met kunst en cultuur. Dankzij de 1,3 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2023 opgeteld een bedrag van € 143,5 miljoen schenken aan 60 culturele partners en ruim 3.700 goede doelen, clubs en verenigingen.