KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Wat is dit voor ding? - Gereedschap van de ENKA

 

Een paar maanden geleden kreeg BOEi de beschikking over een bijzondere kist, tot de nok gevuld met antiek gereedschap. Het is de kist van instrumentmaker en technisch tekenaar August Backelandt die in de jaren 30 naar Ede kwam om bij de ENKA te werken. We hebben de kist in bruikleen gekregen om hem ten toon te stellen in een van de ENKA gebouwen. Klik hier voor de video die we eerder maakten over de kist.

Inmiddels hebben we de inhoud van de kist geïnventariseerd en ze blijkt te bestaan uit iets meer dan 300 delen. Let wel, daartoe behoren ook twee bakjes met bijna 50 draadtappen en een touwtje met 25 rubberen ringen, dus dat telt aan.  Het gereedschap riep allerlei vragen op. Zo zou het door grootvader August ook in Ede gebruikt zijn, maar bij onderzoek bleek ook dat er zaken in kranten gewikkeld waren, die Backelandt nooit meer heeft uitgepakt na zijn verhuizing uit Franeker. Hoe zit dit dan? Sommige gereedschappen zijn uit het begin van de 20e eeuw en hebben het stempel ‘A.B.’ en een jaartal. Zou het kunnen dat Backelandt ze als leerling zelf gemaakt heeft? Andere stukken, zoals een hamer en een elektrische soldeerbout zijn duidelijk toevoegingen uit de jaren 40 en 50. Betekent dit dat de kist inderdaad op de ENKA stond en nog in gebruik was tot Backelandt met pensioen ging?  We vonden in blauwe pen op een krant ook een adres in Bergen op Zoom in de Potterstraat: is dit de oude woning van Backelandt?

Bijna al het gereedschap is specialistisch van aard: het zijn hulpmiddelen die horen bij het instrumenten bouwen. Maar waar alles precies voor was bedoeld, dat weten we niet!  Daarom roepen we graag de hulp van ons publiek in. Weet u waarvoor de verschillende gereedschappen werden gebruikt? Vul dan het formuliertje in onder aan deze pagina en help ons verder.

 

ENKA -Wat is dit voor gereedschap?

Reactieformulier bij het gereedschap van August Backelandt
Naam
getal onder de foto gebruiken. Reageert u op meerdere foto's, dan scheiden met kommas. Voorbeeld: 3,4,12,47 etc.
Mogen we eventueel contact met u opnemen
Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.