Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Zwarte Silo Deventer 100 jaar – beleef een avond vol verhalen

23 maart 2023

De Zwarte Silo aan de haven van Deventer bestaat komend jaar 100 jaar. BOEi en bar/restaurant De Zwarte Silo organiseren op donderdag 13 april een verjaardagsfeest: een avond over de verhalen van het havenkwartier met muziek, dans en geschiedenis. Iedereen is welkom om langs te komen en mee te vieren en vertellen.

In 1924 was de haven nog vrijwel onbebouwd. De Zwarte Silo, gebouwd in opdracht van de firma Lammers, diende voor de overslag van graan en was één van de eerste ontwikkelingen in het gebied. De haven werd een bruisende plek van handelsnijverheid; in omvang de vierde haven van Nederland. Na 2000 is een deel van de industrie vertrokken en kwamen de Zwarte Silo en de naastgelegen Grijze Silo leeg te staan. De haven bleef zich echter ontwikkelen. De wijk werd als rafelrand van de stad een broedplaats voor de creatieve industrie en later woningen. Het werd the place to be voor jong en oud en kreeg internationale allure. Er wordt nog altijd gebouwd, maar de transformatie is nu bijna rond.

Jobbe Wijnen, BOEi: “Met de avond ‘Honderd Jaar Verhalen van de Haven’ willen we feestelijk stilstaan bij de geschiedenis van het havenkwartier en bij de transformatie die de wijk heeft ondergaan. De avond vormt het startschot voor het project ‘Mensen vertellen over de Haven’, waarmee BOEi in het lopende Hanze-jaar 2023 verhalen over de haven gaat verzamelen. Die verhalen zijn voor ons minstens zo belangrijk als de gebouwen zelf.”

Frank Hulscher, De Zwarte Silo: “Wij zijn het wel gewend om mooie feesten te organiseren, dus de 100e verjaardag van onze eigen silo konden we niet aan ons voorbij laten gaan! Op 13 april vieren we het met mooie verhalen van bewoners en ondernemers van het Havenkwartier en een revival van het kunstenaarscollectief WILLIE!. Alle Deventenaren zijn welkom om met elkaar ook nieuwe verhalen te maken!”

Oproep: Heeft u een binding met de haven; neem dan contact op!
De avond is het startschot voor het BOEi project ”Mensen vertellen over de haven’. In dit project gaan we het komende jaar verhalen van de haven aandacht geven.  Kunt u niet komen, maar heeft u wel een verhaal over de haven of of de Silo’s, neem dan contact met ons op. Mail naar j.wijnen@boei.nl of bel ons en vraag naar Jobbe Wijnen.

 

Datum en tijd:                Donderdag 13 april 2023 20.00 uur
Zaal open vanaf:            19.30 uur
Locatie:                            Zwarte Silo – Zuiderzeestraat 2, Deventer
Graag aanmelden via:  info@zwartesilo.nl