Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Niet te Vreten! - Van Heutszkazerne

18_de_Tijd_11-4-1972.jpg

Een fraai boek over de van Heutszkazerne is ‘De Stadskazerne’ van  Herman Broers. We spraken er al eerder over en zullen wat verhalen van de kazerne hier kort vertellen. Bent u nieuwsgierig naar de hele verhalen, dan kunt u het boek hier vinden. Een van de verhalen in het boek gaat over de kantine in de jaren 70.

Waar in 1886 Cantinebaas Albertus ‘Paatje’ Leeuwe in Kampen nog een erebevordering tot korporaal kreeg vanwege zijn goede zorgen voor de soldaten, ging het er in de jaren 70 beduidend anders aan toe. Op 11 april 1972 melden diverse kranten dat 130 van de 150 dienstplichtige militairen in de Van Heutszkazerne demonstratief hun eten laten staan: ‘de soldaten vinden de kwaliteit van het eten beneden peil en zijn verder weinig ingenomen met de eetzaal-accomodatie van de uit ’t Napoleontische tijdperk stammende kazerne’.
Opstandige militairen, kan dat wel? Jazeker, sinds het midden van de turbulente jaren 60 en de oprichting van de Vereniging Voor Dienstplichtige Militairen (VVDM) kwam de belangenstrijd ook in militaire gemeenschappen steeds vaker voor. Ook in Kampen had de VVDM de demonstratie opgetuigd, nadat besprekingen met de commandant niets hadden uitgehaald. Of het eten daadwerkelijk verbeterde, vertelt het ANP bericht niet.

Bron: H. Broers, 2016. De Stadskazerne. Overlevingstocht door de oude ‘Van Heutsz’. Aerie Auteurs Uitgevers
Foto: krantenartikel over het protest. De Tijd 11-4-1972