25 jaar herbestemmen in Nederland – Lees hier de interviews met opiniemakers!

Hoe historie en heerlijk eten hand in hand gaan | Kasteel Maurick

Hoe historie en heerlijk eten hand in hand gaan.

Kasteel Maurick ligt op een eiland in de bossen bij Vught, vlakbij rivier de Dommel. Het kasteel is eigendom van Monumenten Beheer Brabant, waar BOEi het management en beheer van voert. Huurder van het kasteel is Kasteel Maurick BV. Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo zijn eigenaar, waarbij Van Leengoed de marketing, communicatie en sales op zich heeft genomen en Van Lieverloo als executive, verantwoordelijk is voor alle Food & Beverage activiteiten.

Van wereld van rust naar nationale bekendheid

De toegangspoort van Kasteel Maurick leidt je van de drukke snelweg naar een andere wereld waar rust en tijd is om het leven in alle facetten te vieren. Er is hier een fijne ambiance gecreëerd met het kasteel als decor, waar geproost en getoast kan worden.

Door diverse toevalligheden komt Kasteel Maurick in 2015 onder de aandacht bij Klaas van Leengoed en begint bij hem het ondernemersbloed te stromen. Van Leengoed begrijpt direct wat voor mogelijkheden Kasteel Maurick biedt. In dezelfde tijd leert hij Niek van Lieverloo kennen. Van Leengoed is enthousiast over zijn brede visie als chef-kok. Ze besluiten de handen ineen te slaan en worden zo compagnons in de nieuwe horecaonderneming.

We zijn hier maar tijdelijk, het kasteel overleeft ons waarschijnlijk

Het plan om in eerste instantie het restaurant op te zetten en zo stap voor stap het kasteel in te kleuren loopt anders. Door een aanvraag van het RTL4 programma ‘Married at First Sight’ moet in ras tempo de bruidssuite gerealiseerd worden. Hierbij debuteert het kasteel op tv en krijgt zo landelijke bekendheid. Hierna volgen de aanvragen voor bruiloften en partijen elkaar snel op. Ook de orangerie en de tuin worden sneller dan gepland in bedrijf genomen. De brasserie blijkt een interessante aanvullende functie te hebben.

Van Leengoed en Van Lieverloo begrijpen maar al te goed dat voor de positionering van de horecaonderneming het kasteel zelf erg belangrijk is. Het kasteel speelt dan ook een grote rol in de marketing en dient niet de uitstraling van een museum krijgen, maar op een eigentijdse manier uitgedragen te worden. Gecombineerd met heerlijk eten en uitstekende gastvrijheid maakt het de onderneming tot een succes.

“Bij alle beslissingen die we nemen, grijpen we steeds terug naar deze kroonwaarden.

De Kroonwaarden

Doordat de stoffering en meubels van het eerder gevestigde en failliete restaurant in de boedel zijn verkocht, moet dit allemaal vernieuwd worden en krijgen de compagnons de gelegenheid een eigen sfeer aan het kasteel te geven. De zogenaamde ‘kroonwaarden’ worden opgesteld, die bepalend zijn voor iedere beslissing die genomen moet worden. Van Leengoed legt uit: “Bij alle beslissingen die we nemen, grijpen we steeds terug naar deze kroonwaarden. De kroonwaarden zijn een aantal geformuleerde punten die inhoud geven aan onze missie en visie en zo vorm en richting geven aan de onderneming. We willen dat de gasten hier weggaan met een glimlach op het gezicht en een van de aspecten die hiertoe bijdraagt is om de historie van het kasteel te laten herleven op een eigentijdse manier. Bij de aankoop van bijvoorbeeld een stoel pakken we de kroonwaarden erbij en vragen we ons af of het verhaal van het kasteel hier onderdeel van is. Als het antwoord nee is, dan doen we het niet.”

Het kasteel straalt niet alleen de klasse uit die voor het restaurant belangrijk is, maar biedt ook een historisch verhaal, die samen een beleving maken. Het verhaal van het kasteel dient dus zichtbaar te zijn in alle uitingen. Van Leengoed: “We hebben een keer de vraag gehad samen te werken met een museum om onze gerechten daar ook te cateren. Deze kans hebben we moeten afslaan omdat ons belangrijkste kernwaarde, namelijk het kasteel, er geen onderdeel van kon uitmaken.” Ook tijdens de lockdown hebben de twee deze unieke pijler gehandhaafd. Ze besluiten dan om de bestelde gerechten niet te bezorgen, maar om deze juist af te laten halen op het kasteel. Zo kan de ambiance van het kasteel ook tijdens de soberheid van de lockdown genoten worden. Dat de historie van het kasteel en heerlijk eten samen geserveerd worden blijkt ook uit het laatste voorbeeld. Van Leengoed: “Frederik Hendrik van Oranje heeft vanuit Kasteel Maurick in 1629 geprobeerd Den Bosch te heroveren op de Spanjaarden. Het verhaal gaat dat – en dat was een Gentlemen’s agreement – er tijdens de lunch niet werd gevochten. Een verdwaalde kogel verstoorde dit echter een keer en kennelijk waren de heren juist aan de pannenkoek. Als historisch verhaal met een twist hebben we nu bier speciaal gebrouwen voor Kasteel Maurick met een Oranje-Spaanse noot, een toegevoegde amandel en sinaasappelschil.”

Kasteel Maurick

Als er iets teruggebracht kan worden in oude staat zullen Van Leengoed en Van Lieverloo het niet nalaten deze kans aan te grijpen, zodat gasten nog meer kunnen genieten van het kasteel. Van Leengoed: “Wij mogen met onze bedrijfsvoering iets toevoegen aan het kasteel. We zijn hier maar tijdelijk, het kasteel overleeft ons waarschijnlijk, net zoals veel families voor ons hier hebben gewoond. Als er straks wordt teruggekeken op deze periode, hopen we natuurlijk dat we het met onze invulling van deze plek goed hebben gedaan.” Zo kan de wijnkelder bezocht worden en is de nauwe torenkamer met steile trap toch te zien door middel van een glazen plafond, waardoor je omhoog de toren inkijkt. Door research zijn originele kleuren weer in enkele kamers teruggebracht en is er zelfs een kleine ruimte van 1×2 ‘teruggevonden’. Het bleek te gaan om het over de gracht hangende toilet.

De horecaonderneming heeft ook zeker zijn weerslag op het toerisme en de economie in de streek. Er is een goede samenwerking met gemeente Vught en Kasteel Maurick wordt als ‘Schat van Vught’ beschreven in de toeristische informatie van de streek. Gasten komen uit de wijde omtrek. Wanneer er een huwelijksfeest wordt genoten in kasteel Maurick is er vaak samenwerking met collega-hotels in de omgeving en plukken deze tevens de vruchten door het aanbieden van extra hotelkamers.
Ook een keer bijzonder uit eten in Vught of heerlijk overnachten, trouwen of vergaderen? Bij kasteel Maurick beleef je een onvergetelijke dag! www.kasteel-maurick.nl


Tekst: Esther Baylé
Afbeeldingen:Fotografie Charlotte