Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Graffiti in de Bankastudios

Project: Bankastudios

Bekijk Project

Graffiti in de Bankastudios

2021 bankastudios De kelder van de Bankastudios zitten vol met graffiti en muurkunst. Deze stammen uit de tijd dat de Stichting Ateliers Maastricht (SAM) in het gebouw aanwezig was. Nadine Versluis deed voor BOEi onderzoek naar de culturele biografie van het pand en stelt vast dat SAM van 2006 tot 2012 ateliers had in de Bankastudios. Zij schrijft over SAM:

“Stichting Ateliers Maastricht werd in 2000 door de gemeente Maastricht benaderd om het stedelijk atelierbeleid uit te gaan voeren: het realiseren van voldoende werkruimtes voor professionele beeldend kunstenaars en vormgevers. Precies 20 jaar later is dat nog steeds de kern van wat SAM doet, hoewel de groep professionals inmiddels is uitgebreid naar onder andere creatieve dienstverleners, theatermensen, kunstvakopleidingen en productiehuizen. Ook faciliteert SAM bijvoorbeeld verschillende initiatieven van een maatschappelijk belang. In het voormalige ROZ-studiogebouw zaten de ateliers verspreid door het gebouw, met name benedengronds zijn er muurschilderingen en andere restanten van creatief werk van kunstenaars te vinden.”

Hoewel in contrast met de oorspronkelijk sobere stijl van de architect, zijn de schilderingen wel een nieuwe en fraaie gebruikslaag. Het is dus de vraag wat we met de schilderingen moeten doen. Weg-verfen en alles weer mooi strak maken…? Of ze laten zitten als esthetisch spoor van het verleden, dat ook in de toekomst kan bijdragen aan de sfeer in het gebouw?

Meer foto’s van de Bankastudios en de schilderingen vind je op onze beeldbank.

Foto’s van Jan van Dalen en Jobbe Wijnen