Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Een PNEM woning, of niet… - Dongecentrale Geertruidenberg

23_Dongecentrale_BOEi_Geertruidenberg_plan-noord.jpg

Toen er voor het ‘Plan Noord’ een wijk werd gebouwd in Geertruidenberg, werden de blokken tussen de grote instanties verdeeld: twee blokken voor de gemeente, één blok voor Defensie vanwege de Pontonnierskazerne te Keizersveer; en één blok voor de PNEM. Zo kon de PNEM haar personeel huisvesten in haar eigen bedrijfswoningen.

Bert Minderman (1952) vertelde ons hierover het volgende: “Toen ik trouwde kreeg ik een huwelijkstoelage, omdat mijn salaris te laag was om een gezin van te onderhouden. Ik kreeg 130 gulden per maand meer en ik mocht een dienstwoning betrekken in de PNEM wijk in de omgeving van de huidige Schansweg (zie afbeelding). Al mijn collega’s woonden daar: in de eerste straat woonde Piet, in de tweede ikzelf, Dirk en Cor in de derde straat, via de achtertuinen keken we allemaal in elkaars slaapkamers, zal ik maar zeggen.”

“Na negen maanden mocht ik de woning al kopen, daar heb ik veel geluk mee gehad. Of je de woning kon kopen of niet, hing af van in welk blok je zat. Toen het werk snel toenam waren er namelijk niet voldoende PNEM-woningen beschikbaar. De oplossing was dat het personeel van de Donge en Amercentrale met een regeling ook de gemeentewoningen mocht huren. Daarna begon de PNEM haar eigen woningen af te afstoten, maar de gemeente deed dat natuurlijk niet! Dat leverde scheve gezichten op, want de ene werknemer kon voordelig kopen van de PNEM en een andere werknemer in precies dezelfde type woning een straat verderop kon dat niet.”

Het gesprek over de huizen was een van vele kenmerkende ‘PNEM-discussies’ in Geertruidenberg, die alle oud-werknemers in Geertruidenberg wel kennen. Een andere discussie die in de jaren 70 nog speelde was die over het geloof. Minderman: “Ik was van protestantse afkomst, maar de PNEM was natuurlijk een puur Brabants bedrijf en dus katholiek! Dat kon je soms merken. Op een dag kwam de bedrijfspastor op bezoek, gekleed in zijn pastorale pak. Mijn collega tikt die man op zijn schouder, wijst naar mij en zegt ‘met hem moet je niet praten hoor, die is van een ander geloof!’ Maar dat was zeker met een knipoog, want bij PNEM Telecom hebben over dat soort dingen vooral veel gelachen.”

 Foto: Google afbeelding van de PNEM wijk (Google 2018).