Verhaal: De Pop van Fons | Clemenskerk

P1080475.JPG

Als Mensen vertellen over Monumenten adviseurs komen we graag bij de mensen thuis. Zo waren we deze maand bij mevrouw Eva Orthmann (geboren 1929!). Zij reageerde op onze oproep over verhalen over de Clemenskerk. Hoewel het niets maken had met de kerk, riep mevrouw tijdens het interview ineens: “Ik heb de pop van Fons nog!” De pop van Fons? “Ja, Fons Jansen, de cabaretier”

Nou, vooruit, laat maar zien dan, die pop. En ja hoor, daar kwam uit een hoek van de kamer de pop die Fons Jansen (1925-1991) gebruikte bij het lied ‘De Ongehuwde Vader’. “Ik werkte in die tijd voor Fons en een van mijn taken was na elke voorstelling die pop te wassen, want die zat telkens helemaal onder de grime”, vertelt mevrouw. “ Dat PSV shirtje hoort er natuurlijk niet bij, maar daar ben ik zelf nou eenmaal fan van.”

Veel foto’s of opnamen konden we er online niet van vinden, maar gelukkig heeft mevrouw er zelf ook één van Fons met zijn pop. En er is ook een singletje op vinyl van het nummer uitgekomen, waarop de pop eveneens te zien is. Het verhaal klopt als een bus.

Aan het einde van het interview konden we het niet laten: “Ik durf het bijna niet te vragen, maar mag ik even…?” Ja hoor het mocht. Ook de auteur even op de foto met de pop van Fons.

P1080480_bw.jpgClemens_P1080478bw.jpg