Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

De komst van de academie - Van Heutszkazerne

19_VHeutsz_JJVD2636-20160722.jpg

Sybren van Tuinen (1913-1993),  jarenlang burgemeester van Dokkum, werd in de jaren 70 de nieuwe burgemeester van Kampen. Nadat Defensie had aangekondigd de kazerne op te heffen in 1973, gaf Van Tuinen de opdracht het pand een nieuwe bestemming te geven.
In de eerste jaren werd de kazerne gevuld met een bonte mix van jongeren- en bejaardensoosen, werlozenprojecten en een boekopslag. Ondertussen ging Van tuinen met het college het hele land door om te kijken naar voorbeelden van het succesvol hergebruiken van oude complexen. Nadat bleek dat ombouwen tot stadkantoor te duur was, lukte het Van Tuinen uiteindelijk om vier HBO academies naar Kampen te halen: de kunstacademie, school voor journalistiek, een sociale academie en een academie voor expressie. De sociale academie was de eerste die in Kampen arriveerde en betrok in 1976 het School- of Torengebouw aan de Buiten Nieuwstraat.

Twee jaar later hielp de eerste lichting studenten en docenten van de kunstacademie in 1978 zelf met het verbouwen van de kazerne. De eerste directeur Dirk van Sliedregt, beroemd om zijn design rieten stoeltjes  maakte alle ontwerpen voor het interieur.
Toen in 1979 –zoals overal in Nederland – een studentenhuisvestingsprobleem ontstond, besloot van Sliedregt om de studenten onder te brengen in de voormalige militaire slaapnissen op de zolder. Nadat verloop van tijd trok een groot deel van de studenten weer weg, maar de plek bleef het domein van de studenten. Er kwamen ateliers, werd getennist en zelfs een tijdje wiet geteeld. Conciërge Koedoot vertikte het om op die zolders een beetje politieagent te gaan lopen spelen.

Een ander mooi verhaal over de slaapzaal op zolder is dat van hoofddocent schilderen Joop Kruip. Hij vond het zinloos om tussen twee aansluitende lesdagen van uit Kampen ’s avonds terug te keren naar zijn woonboerderij in Aalten. Daarom plaatste hij op zolder een grote stalen Ahrend-kast met daarin een tentje, slaapzak, hamer en spijkers. Na college sloeg hij op zolder letterlijk zijn tentje op, ging even eten en een borreltje halen in de stad en liet zich daarna insluiten voor de nacht.

De nieuwe school voor journalistiek was in 1981 nogal haastig opgezet. In een zomervakantie moest alles worden voorbereid en ingericht in de noordvleugel van de Van Heutsz. In de zes weken vakantie werden de eerste docenten aangesteld, maar de inventaris was er nog niet. Op de eerste dag van het schooljaar zaten de eerstejaars dan ook gehurkt op de grond in een totaal lege ruimte. Het enige inventarisstuk was een grote vuilnisbak. Deze werd als stoel gebruikt door directeur Gerard de Haas. De eerste meubels arriveerde in de tweede week maar de schijfmachines en telex zouden nog maanden op zich laten wachten. Wat een ramp was het dat diezelfde noordvleugel in 1982, toen alles net een beetje op de rails stond, gedeeltelijk uitbrandden zou met de hele journalistiek inventaris er bij.

Bron: H. Broers, 2016. De Stadskazerne. Overlevingstocht door de oude ‘Van Heutsz’. Aerie Auteurs Uitgevers
Foto: Graffiti uit de kunstacademietijd in het Schoolgebouw? (Foto: Jan van Dalen)