Op het ENKA-terrein in Ede is gestart met de verduurzaming van de Melkwolhal, het pand dat aan de westzijde aan de Westhal is gebouwd. In de Melkwolhal zijn kantoorruimtes en horeca ondergebracht, waar momenteel verduurzamingsmaatregelen worden uitgevoerd. Maar liefst 65 ramen worden van binnen-voorzetbeglazing voorzien en er wordt 247 m2 aan voorzetwanden geplaatst.
In de ruimte waar de horeca zit, worden geen voorzetwanden geplaatst vanwege de uitstraling van de horeca en het grote aantal deurkozijnen in de ruimte. De verduurzaming is een heuse klus op maat, niet iedere ruimte krijgt hetzelfde type beglazing. Er zijn 3 uitvoeringen:
• beglazing in de bestaande voorzetwand
• beglazing in een nieuw te plaatsen voorzetwand
• beglazing zonder voorzetwand, dus direct achter het glas
Bij de panden op het ENKA-terrein die in eigendom van BOEi zijn, wordt veel aandacht besteed aan verduurzaming. De rijksmonumentale Westhal heeft sinds jaar en dag het grootste met zonnepanelen belegde dak van Nederland. Ook in het Kantinegebouw waar een school en buitenschoolse opvang zijn gehuisvest, is veel aandacht aan verduurzaming besteed. Het Kantinegebouw is daarom BENG gecertificeerd. Bijzonder is het lager gelegen schoolplein dat tevens kan fungeren als wateropvangbassin.
ASN-lening voor verduurzaming monumenten
De verduurzaming van de Melkwolhal is een van de grotere verduurzamingsopdrachten van BOEi die dankzij de ASN-lening kan worden uitgevoerd. ASN Bank en BOEi trekken samen op bij de verduurzaming van twintig monumenten in beheer van BOEi. ASN Bank verstrekt een lening van 3 miljoen euro aan BOEi waarmee de komende jaren in onder andere isolatie en zonnepanelen wordt geïnvesteerd. Een innovatieve rol op het gebied van duurzaamheid past volgens BOEi en ASN Bank goed bij monumentenzorg en is ook de troef van de relatief kleine sector. Monumenten zijn aaibaar en kunnen in het overtuigen van het publiek van nieuwe methoden van verwarmen, koelen en verlichten een doorbraakrol vertegenwoordigen.