Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Veel aandacht voor verduurzaming bij De Bernardus in Made

11 februari 2024

Op zaterdag 9 maart is de grote opening van De Bernardus; het sociaal cultureel centrum in de voormalige Bernarduskerk in Made. Bij de restauratie en herbestemming van het gebouw is op allerlei manieren rekening gehouden met verduurzaming. Want een monument moet niet alleen mooi zijn; om het toekomstbestendig te krijgen moet het ook comfortabel en energiezuinig zijn.

Volgens Rinkjan Postma van BOEi, samen met Breda Bouw en de gemeente Drimmelen initiatiefnemer van het project, stond de verduurzaming van de Bernardus hoog op het prioriteitenlijstje. “Kerkgebouwen zijn vanwege hun afmetingen en hoogtes sowieso erg lastig om te verduurzamen, maar bij een kerk nemen mensen de kou en tocht wat eerder voor lief. Anders is dat als je er horeca, een kinderdagverblijf en een theater inbouwt. Dan gaat het comfort veel sterker tellen.”

De Bernardus bleek een ingewikkelde puzzel, die uiteindelijk gelegd is. “We hebben de kerk verdeeld in verschillende energiezones. Op de verdiepingen, waar de verschillende culturele bedrijven komen, is sprake van nieuwbouwkwaliteit qua klimaat, evenals in de theaterzaal. In het hoge gedeelte van de kerk ligt vloerverwarming en is bij de zitplekken gewerkt met lokale infraroodverwarming. Uiteindelijk ontstaat daarmee een aangenaam geheel. Twee enorme warmtepompen in combinatie met 100 zonnepanelen zorgen ervoor dat de energiekosten voor de gebruikers betaalbaar blijven. We laten ermee zien dat verduurzaming zelfs in dit soort complexe gebouwen mogelijk is.”

Kijk voor meer informatie over De Bernardus op de website.