KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Opening Zuider Gymnasium is flinke impuls voor gebiedsontwikkeling Rotterdam-Zuid

28 maart 2022

Een hypermodern schoolgebouw in een historisch jasje: op woensdag 6 april opent in Rotterdam-Zuid het eerste categorale gymnasium in het voormalige Zuiderziekenhuis te Rotterdam. Het Zuider Gymnasium levert nu een flinke impuls voor het gebied rondom de Groene Hilledijk. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, rector Linda Waals (Zuider Gymnasium) en Sylvia Pijnenborg (BOEi) verrichten gezamenlijk de starthandeling. Voor buurtbewoners worden er ’s avonds rondleidingen verzorgd door de leerlingen.

Het Poortgebouw uit 1939, gelegen aan de Groene Hilledijk in Rotterdam-Zuid, is de afgelopen jaren door non-profitorganisatie BOEi op duurzame wijze herbestemd tot school. De drie Rotterdamse schoolbesturen BOOR, LMC-VO en CVO werken samen met de gemeente Rotterdam aan een veelzijdig en toekomstbestendig aanbod aan middelbare scholen in Rotterdam-Zuid. Zo komt er méér plek voor leerlingen, wordt de huisvesting verbeterd en kunnen leerlingen makkelijker doorstromen naar verschillende onderwijsniveaus. De komst van het Zuider Gymnasium met 650 leerlingen is onderdeel van deze ontwikkeling en is een eerste mooie zichtbare stap op weg naar een veelzijdig en toekomstbestendig aanbod. Er zijn nu drie categorale gymnasia in Rotterdam, waaronder nu dus één ‘op Zuid’.

Linda Waals, rector Zuider Gymnasium: “De leerlingen hebben al even kennis mogen maken met het gebouw en prijzen zich gelukkig. Zo is er een collegezaal voor hybride onderwijs, heeft elk lokaal een opnamestudio waardoor leerlingen versneld lessen kunnen volgen en er zijn veel individuele werkplekken. Bijzonder zijn verder het bètalaboratorium, de kunstvleugel met expositieruimte en de grote techniekruimte.”

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Het scheelde weinig of het Zuiderziekenhuis was er niet meer geweest. Gezamenlijk is het gebouw behouden door er deze prachtige maatschappelijke functie aan te geven. Toekomstige leerlingen kunnen de verhalen van vroeger overal in het gebouw naar boven halen met QR-codes. Met de realisatie van het eerste gymnasium ‘op Zuid’ voegen we een nieuw hoofdstuk toe aan het boek van het Zuiderziekenhuis.”

Het Zuiderziekenhuis aan de Groene Hilledijk kwam in 2011 leeg te staan, werd op het laatste moment van de slopershamer gered en is dankzij bijdragen van onder andere de Gemeente Rotterdam, BPD Cultuurfonds, Stichting Job Dura Fonds, SOPHIE Fonds, Van der Mandele Stichting, Stichting Bevordering van Volkskunst, Stichting Vrienden van BOEi en de VriendenLoterij gerestaureerd.